77cbdd20-990d-4fc3-9f5d-037e5253cf6c

HopSaSam brouwt eerste bier met wilde Oudenaardse hop

OUDENAARDE – Afgelopen zondag vond de eerste Oudenaardse hoppluk ooit plaats. Lokale bierbrouwer Sam Vanderstraeten van HopSaSam trok met een groepje vrijwilliger en sympathisanten langs de Oudenaardse berm van de Schelde om wilde, Oudenaardse hop te oogsten. Niet zomaar enkele belletjes, maar voldoende kilo’s om een exclusief en hoppig bier mee te maken.

Dat Brouwer Sam Vanderstraeten van de Oudenaardse brouwerij HopSaSam niet bang is voor een experiment, wijst nog maar eens uit zijn meest recente project. Zes maanden na de lancering van zijn Belgisch-Roemeens bier pakt hij opnieuw met iets uitzonderlijks uit. “Het idee ontstond 4 jaar terug, toen ik bij een wandeling langs de Schelde de wilde hop opmerkte. Jaar na jaar ging ik er oogsten en nadien mee aan de slag”, vertelt Sam.

“Als je hop koopt, dan heb je te maken met kweekrassen, waarvan het aromaprofiel vooraf beschreven is en weet je dus wat je gaat toevoegen. Ook worden op commerciële hoppen testen uitgevoerd om de alfazuren per ras en oogst te bepalen, wat dan weer de bitterheid kan beïnvloeden. Aan de hop in de Scheldeberm hing helaas geen labo-analyse toen ik die vond. Het waren allemaal zaken die ik zelf heb moeten ontdekken.”

“Maar, de aanhouder wint! Na al die tijd ben ik eindelijk tevreden over het resultaat”, zegt hij. “Zondag, na de tocht langs de berm, hebben we zorgvuldig alle hopbellen geplukt en naar de droger gebracht. Nadat de hopbloemen volledig gedroogd waren, moesten ze in een zo kort mogelijke tijd in vacuümzakken verpakt worden en de vrieskast in. Op die manier gaat zo min mogelijk van het aroma verloren.”

Bio-ingrediënten

Gezien op het jaagpad langs de Schelde een plaats is waar zelden auto’s passeren, blijft ook vervuiling met uitlaatgassen tot het minimum beperkt. “Meer “bio” kan je dus niet hebben, vandaar dat ik ook het hele bier met bio-ingrediënten zal brouwen”, geeft Sam mee. “Het wordt een flinke, gedryhopte, Oudenaardse IPA die in de lente van 2020 gelimiteerd verkrijgbaar zal zijn!”

IPA staat voor Indian Pale Ale: een erg gehopte en dus eerder bittere bierstijl. Het dry-hoppen is het toevoegen van extra hop, na het koken en na de primaire vergisting om zo een meer uitgesproken hoparoma in het bier te krijgen.

Nog geen naam

Oudenaarde zal nog nooit zo hoppig smaakbaar zijn geweest. Sam is trouwens nog op zoek naar een naam voor zijn Oudenaards project. “Niet zozeer de verwijzing naar de wilde hop, maar wel iets omtrent Oudenaarde en bier. Alle ideeën zijn welkom! Wie weet prijkt jouw idee volgend jaar wel op de fles!”