Begin maart waarschuwde het Centrum voor Cybersecurity nog dat een tsunami aan cyberaanvallen Belgische bedrijven zal overspoelen. Veel organisaties zijn zich daarvan bewust en de investering in digitale beveiliging is tegenwoordig navenant. Volgens Roy Jeunen, medeoprichter van Nine Engineering, raakt het fysieke beveiligingsverhaal hierdoor te veel op de achtergrond. “Investeringen in digitale en fysieke beveiliging moeten hand in hand gaan, anders creëer je hiaten. Traditionele beveiligingssystemen dateren nog van de vorige eeuw en bieden geen zekerheid. Badges kunnen bijvoorbeeld makkelijk doorgegeven of gestolen worden. Dat kan bedrijven evenveel, of zelfs meer, geld kosten dan een cyberaanval”, aldus Roy Jeunen.
Kostprijs
Recent onderzoek van de Amerikaanse IT-reus IBM toont aan dat tien procent van alle bedrijfsaanvallen zich via een fysieke beveiligingsinbreuk voordoet. Roy Jeunen licht toe dat dat aantal alleen maar zal toenemen: “Verouderde fysieke toegangsmogelijkheden vormen een serieuze zwakte in de beveiliging. En het kost bedrijven handenvol geld als er problemen opduiken. Uit het rapport van IBM weten we dat ook fysieke bedrijfsaanvallen een bedrijf gemiddeld meer dan 3 miljoen euro kost.”
Biometrische oplossing
Vrienden Roy en Frederik besloten midden 2020 op zoek te gaan naar een veiliger alternatief voor de traditionele beveiligingssystemen. “Gezichtsherkenning bleek na uitvoerig onderzoek de meest betrouwbare biometrische oplossing. Er is een enorm lage foutenmarge en de verwerking is enorm snel. Bovendien verloopt de toegangscontrole geheel contactloos, niet onbelangrijk in tijden van pandemie”, aldus Frederik Keysers van Nine Engineering. Al snel haalde het bedrijf zijn eerste klanten binnen met pilootprojecten. De eerste installaties zijn momenteel reeds operationeel bij enkele industriële sites. De komende maanden staan er projecten gepland bij bedrijven uit zowel de luchtvaart, logistiek als bij co-working spaces.
In minder dan een jaar tijd groeide Nine Engineering uit tot een bedrijf met vijf werknemers. Het kan rekenen op ondersteuning van het Vlaamse Agentschap voor Innovatie en Ondernemen, en werd recent ook toegelaten tot het prestigieuze ESA BIC programma van het Europees Ruimtevaartagentschap. “Nine Engineering was een zeer sterke kandidaat door het complementaire team, de sterke kennis en integratie van ruimtevaarttechnologie en de markttractie die ze op korte termijn hebben verwezenlijkt. We zijn zeer enthousiast om hen verder te ondersteunen in hun groeitraject”, zegt Nicolas Helssen, manager van ESA BIC Belgium.
Als enige speler in België die werkt aan fysieke biometrische oplossingen op basis van gezichtsherkenning, wil Nine Engineering hun patent-pending technologie begin volgend jaar beschikbaar maken voor het grote publiek.