Siemens en de HoGent slaan de handen in elkaar om studenten elektromechanica een alternatief leertraject aan te bieden. De HoGent wil de studenten zo de kans geven om ervaring op te doen in het werkveld – duaal leren ofwel werkplekleren – terwijl Siemens zijn expertise ten dienste wil stellen van jonge technische talenten. Dit leertraject wordt in een eerste fase als piloot gelanceerd.
Het leertraject mikt op studenten van de bacheloropleiding elektromechanica. Wim De Schrijver, voorzitter van de opleidingscommissie, is blij met de samenwerking. “Onze bacheloropleidingen zijn zeer specifiek gericht op het verwerven van professionele kennis en competenties en daarom zijn we altijd op zoek naar samenwerkingen met bedrijven uit het werkveld. Een opleidingstraject met Siemens – toch één van de meest innovatieve bedrijven ter wereld – betekent dan ook een grote surplus voor onze opleiding.”
De HoGent-studenten komen 3 dagen per week naar de site van Siemens in Huizingen. Meer nog: ze zullen vaak te vinden zijn in SITRAIN, het vernieuwde opleidingscentrum van Siemens, waar ook klanten en personeel de nieuwste technologieën krijgen aangeleerd.
Ivo Christiaens, HR Director Siemens België, legt uit waarom de samenwerking met de HoGent zo belangrijk is: “Als technologische wereldspeler beschouwen we het als onze maatschappelijke rol om studenten de kans te bieden praktijkervaring op te doen voor hun latere carrière. Hiervoor zetten we in op verschillende zaken. Dankzij deze samenwerking kunnen we talenten tijdig opsporen en laten doorgroeien in onze organisatie.”
Duaal leren wordt in andere regio’s al langer ingezet, én met succes. Zo wordt dit in Duitsland gebruikt om de directe inzetbaarheid van ingenieurs op de arbeidsmarkt te verhogen. Professionele technische vaardigheden verwerven is natuurlijk belangrijk. Maar sociale skills zijn ook van groot belang om goed te kunnen functioneren in een team. Ook dit leer je pas door “in het veld” te staan, de essentie van “werkplekleren”.
Het ontwikkelde duale leertraject van de HoGent en Siemens past in het kader van Techno+, een samenwerkingsverband tussen onderwijs en industrie. Tot nu toe bood Techno+ ondersteuning in het secundair onderwijs, wat resulteerde in talrijke samenwerkingen en uitgebreide stages in ondernemingen. Met het project van Siemens en de HoGent wordt de scope nu dus uitgebreid naar het hoger onderwijs.
Nicolas Hautekeur zit in zijn laatste bacherlorjaar en zal volgend academiejaar veel tijd doorbrengen bij Siemens: “Toen we de kans kregen om ons aan te melden voor dit traject heb ik niet lang getwijfeld. Tijdens het eerste semester zullen we actief deelnemen aan een lopend project. Voor het tweede semester volgt dan nog een stage en maak ik mijn bachelorproef. Ik hoop veel praktische ervaring op te doen, zodat de drempel naar een eerste job toch wat lager is.”