Picknick-1200×1200

Hoeve-ontbijt met Joke Schauvliege

OOST-VLAANDEREN/OOSTAKKER – Van 26 mei tot 3 juni gaat voor het eerst de Vlaamse Week van de Korte Keten door. In Oost-Vlaanderen wordt het officiële startschot gegeven op maandag 28 mei met een heerlijk hoeve-ontbijt.

Korte Keten in de land- en tuinbouw is meer dan ooit ‘in’. Heel wat consumenten willen terug bewuster hun voeding gaan aankopen, willen weten waar hun producten vandaan komen en willen in vertrouwen kopen. Tijdens de Week van de Korte Keten wil men de voordelen van de Korte Keten beter bekend maken bij het grote publiek, maar ook bij onder meer bedrijven, zorginstellingen, horeca,…

Startschot

Vanaf zaterdag heten verschillende organisaties en producenten in Oost-Vlaanderen je welkom op hun activiteit waarbij ze lokale producten recht van bij de boer in de schijnwerpers plaatsen. Eén van deze producenten is het melkveebedrijf van Frank en Linda Ingels-Haeck in Oostakker. Frank en Linda baten hun melkveebedrijf al sinds 1966 uit. Zoon Wout, nu 21 jaar, wil later het bedrijf overnemen maar wou het een extra meerwaarde geven door in te zetten op de Korte Keten en hij startte recent de eigen zuivelverwerking in het bedrijf op.

Precies op deze locatie besliste Provincie Oost-Vlaanderen om het officiële startschot te geven van de Week van de Korte Keten in aanwezigheid van Alexander Vercamer, gedeputeerde bevoegd voor Landbouw en Plattelandsbeleid, Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw en Tine Heyse, schepen van Milieu, Klimaat, Energie en Noord-Zuid van Stad Gent.

Korte Keten

Korte keten is een manier van verkopen waarbij er een rechtstreekse band is tussen producent en consument. Op die manier kan de landbouwer zijn prijs, de productiemethode en het aanbod zelf bepalen. Met zo’n transparant systeem is hij niet enkel een ambassadeur voor zijn product maar voor de hele korte keten. Als consument krijg je in ruil verse en kwaliteitsvolle producten recht van bij de boer. Zonder veel voedselkilometers of verpakkingsafval. En bovendien ondersteun je de lokale economie.