Picture1 Vermeulen vs. Piens: een clash der titanen die al tien jaar duurt. Foto dkr, rr

Hoe een zakenman uit Monaco een stad in Oost-Vlaanderen klemrijdt

DEINZE - Het stadionproject van SK Deinze, de stadsboulevard, het doortrekken van de zwarte baan en het PRUP Brielmeersen: de stad Deinze heeft te kampen met verschillende klemgereden dossiers. Telkens weer worden de juridische procedures aangestuurd door Deinze Koopcenter bv, de vennootschap van zakenman Patrick Piens, die tegenwoordig in Monaco verblijft. Waar is het zo fout gelopen tussen een ondernemer en zijn stad?

Wie vat wil krijgen op de affaire Piens, moet tien jaar teruggaan in de tijd. Zakenman Patrick Piens was toen al eigenaar van winkelcentrum D-Shopping, jarenlang het enige shoppingcenter van de stad.

Maar toen kwam de concurrentie. In 2012 kondigde zich een nieuw shoppingcenter aan – Driespoort Shopping – op anderhalve kilometer van Piens’ winkelcomplex. Dat het dossier steun genoot van de stad, was voor Piens een doorn in het oog. Hij zou er – zo zegt de zakenman zelf – twee miljoen euro aan verliezen. “Burgemeester Jan Vermeulen maakt op AVS reclame voor Driespoort en achteraf ben ik acht huurders kwijt. Albert Heijn zat eerst bij mij”, aldus Piens.

Filerijden

Piens ontkent echter dat dit de reden was voor zijn procedureslag. Driespoort Shopping is volgens hem onrechtmatig gebouwd, en dus trok hij naar de rechtbank. Het juridisch geschil is nog steeds lopende.

Maar het dossier leidde al snel tot andere juridische procedures. Door het hart van de site wil het stadsbestuur immers een stadsboulevard aanleggen. Deze is cruciaal voor het mobiliteitsplan van Deinze. Zolang het Driespoortdossier vast zit, blijft het filerijden. Dat geeft de zakenman grond om ook andere projecten te bevechten. “Alles wat gelinkt is aan de mobiliteit, de ringweg en het PRUP”, zo vat Piens de lijst procedures samen. “Maar voor een volledige oplijsting moet je praten met mijn advocaat.”

Dading buiten de rechtszaal?

Mobiliteit is voor D-Shopping hét ankerpunt voor vele van de procedures. De Guido Gezellelaan, waar het shoppingcentrum ligt, wordt dagelijks geplaagd door files. Dat ook D-Shopping baat zou hebben bij de aanleg van een ringweg, wordt door Piens niet ontkend. “Maar dan moet men eerst het geschil Driespoort oplossen. Hoe? Dat ga ik niet aan je neus hangen.”

Een dading buiten de rechtszaal zou nochtans bespreekbaar zijn, aldus Piens. “Als ik een compensatie zou vragen voor de kosten die ik in al deze zaken al heb gemaakt, zou dat dan onlogisch zijn? Ik krijg over de hele lijn gelijk! Ben ik dan een ‘beroepsberoeper’? We zitten hier met een beroepsmisdadiger: Jan Vermeulen.”

Piens voegt er nog aan toe dat die dading niet noodzakelijk financieel hoeft te zijn.

“Kan niet tegen ‘gefoefel’ in de politiek”

Maar dat het stadsbestuur en de ondernemer het geschil buiten de rechtbank zullen ontwarren, lijkt voorlopig onwaarschijnlijk. Vermeulen en Piens ontkennen dan wel dat er sprake is van een persoonlijke vete, maar geheel amicaal lijkt hun band niet.

“Ik heb niets tegen Piens”, aldus Vermeulen. “Blijkbaar is dat omgekeerd wel het geval. Waarom? Dat moet je aan hem vragen. Ik heb die man nog nooit iets misdaan, en ik ben dat ook niet van plan. Maar ik kom wel op voor de belangen van mijn stad.”

Ook Piens ontkent een persoonlijk probleem te hebben met Vermeulen of het stadsbestuur. “Maar ik kom op voor mijn rechten”, zegt hij. “Ik kan niet tegen gefoefel in de politiek. Én ik win al mijn zaken. In alle procedures, van de eerste tot de laatste, heb ik gelijk gekregen. Er is er ook nooit één onontvankelijk verklaard.”

Een klein loopje met de waarheid, want woensdag raakte bekend dat Piens’ procedure tegen Atenor – de bouwheer op de Molensite in Deinze – onontvankelijk is verklaard door de provincie. Volgens de zakenman is deze strijd echter nog niet gestreden.

“Vroeg of laat krijgt de stad over de hele lijn gelijk”

Terug naar Piens vs. Vermeulen. Volgens de zakenman weigert de burgemeester ieder constructief gesprek. “Ik heb hem nog een bericht gestuurd: ‘RIP SK Deinze. Je krijgt van mij alle kansen op een presenteerblaadje om het op te lossen. En wat doe je? Niets. Zou de zaak gebaat zijn bij een andere burgemeester? Dat zou het begin zijn van een oplossing. Met een andere persoon zal er te praten zijn.”

Daarmee is Vermeulen het oneens. “Vroeg of laat haalt de stad gelijk in alle dossiers. Ongeacht wie er dan op de stoel van de burgemeester zit. Piens heeft gelijk dat één iemand de sleutel in handen heeft, maar daar moet hij voor in een spiegel kijken. Hij zou beter een normaal verdienmodel zoeken voor zijn economische activiteiten, en niet op kap van andere mensen die willen ondernemen in onze stad.”

De juridische procedures tegen Deinze Koopcenter kosten de stad Deinze tot op vandaag al 34.000 euro. Een cijfer dat Piens in twijfel trekt. “Tel er maar gerust een nulletje bij”, besluit hij.