OUDENAARDE – Dat de VUB een leerstoel opricht om de heilzame werking van ‘andullatie’ te onderzoeken, is volgens Het Nieuwsblad bij kinesisten in het verkeerde keelgat geschoten. Andullatie is een behandeling om pijn te verlichten via een trilmatras. Home Health Products (HHP) uit Oudenaarde, laat de meerwaarde van zijn medisch gecertificeerde massage toestellen nu verder onderzoeken door de VUB, onder de vorm van een Leerstoel.
De Vrije Universiteit van Brussel richt de leerstoel ‘Andullation Care Research’ op. Via deze leerstoel zal een doctoraatsstudent gedurende twee jaar onderzoeken of Andullatie de levenskwaliteit van borstkankerpatiënten verhoogt, inzake pijnbestrijding, stressreductie en slaapkwaliteit. Volgens het artikel trekken kinesisten de onafhankelijkheid en geloofwaardigheid van dergelijk onderzoek in twijfel.
Reeds door vele kinesisten gebruikt
In eerste instantie wil HHP ingaan tegen de claim dat alle kinesisten de effectiviteit van de techniek in vraag stellen. “In het artikel komt één persoon aan het woord die voor de hele populatie van kinesisten spreekt”, reageert Bert De Beurme, Sales & Marketing Director bij HHP. “Wij kunnen enkel vaststellen dat er momenteel zo’n 450 Belgische kinesitherapeuten Andullatietherapie gebruiken als vaste therapie.”
Het Andullatie-toestel wordt gebruikt in België en daarbuiten door +/- 120.000 patiënten. Kinesitherapeuten en revalidatiecentra gebruiken het reeds langere tijd voor specifieke aandoeningen zoals voor de behandeling van (chronische) pijnen en verschillende andere ziektebeelden.
Wetenschappelijke studies
Ook verwijst het bedrijf naar bestaande publicaties en andere wetenschappelijke studies die de werking van Andullatie onderbouwen. De Beurme: “Meer nog, het Andullatie-toestel is een medisch gecertificeerd product Klasse IIa en voldoet aan alle Europese richtlijnen. Grondig natuurkundig en elektrotherapeutisch onderzoek ligt aan de basis van deze techniek, die niet vergelijkbaar is met andere vormen van trillingen.”
Onafhankelijk onderzoek
Ten slotte wil HHP ook nog benadrukken dat dergelijk gesponsord onderzoek aan de VUB wel degelijk onafhankelijk is. “Het onderzoek gebeurt na goedkeuring door de ethische commissie van het UZ Brussel en de resultaten zijn én blijven eigendom van de universiteit, waardoor er van afhankelijkheid geen sprake is of kan zijn. Een leerstoel geeft een bedrijf net de mogelijkheid om onafhankelijk onderzoek te laten verrichten omtrent de efficiëntie van een product of dienst en dit in het belang van de gebruiker en/of patiënt. De VUB verricht al 30 jaar onderzoek naar de invloed van trillingen op het menselijk lichaam, wat langer is dan HHP bestaat”, besluit De Beurme.
Deze reactie is naar aanleiding van een artikel in Het Nieuwsblad. Lees hier het oorspronkelijke artikel.