De geschiedenis van Breydel begintt 45 jaar geleden. Antoine De Keyser startte zijn eerste atelier in 1979 met slachthuis en slagerij. Deze laatste noemt hij ‘Slagerij St-Pierre. Zoon Ivan stapt na zijn landbouwstudies en legerdienst mee in het verhaal en samen openen ze in 1989 een vleeswarenfabriek in Gavere. In 1991 verandert Ivan de naam naar Breydel, met het deponeren van de merknaam Breydelham voor de ovengebakken beenham volgens het oude recept van Antoine. In 1995 deponeert Breydel ook de merknaam Breydelspek. In 2005 verhuist de zaak naar een gloednieuw pand op hetzelfde industrieterrein in Gavere. Breydel focust op korte keten met de vier pijlers diervriendelijk, gezond, lokaal en duurzaam. Zo wordt de transporttijd van de varkens minimaal gehouden en gebeurt alles binnen een straal van 25 kilometer.
Wat is het product en waar wordt het geproduceerd?
“Onze ovengebakken Breydelham en Breydelspek. Het idee om het vlees traag te bakken in de oven komt van mijn vader, hierdoor komt de smaak nog meer binnen bij de klant.”
Lees ook: HET PRODUCT. De akoestische oplossingen van COUST Acoustics: “Functioneel én esthetisch”
Waar wordt het product geproduceerd?
“Al onze producten worden in Gavere geproduceerd. Intussen zijn we met 50 werknemers.”
Wie zijn de voornaamste kopers van de ham en het spek?
“De ham en het spek worden verdeeld onder groothandels en enkele geselecteerde retailpartners zoals Delhaize. De groothandels gaan op hun beurt naar detailhandels. Ik zou de doelgroep omschrijven als de consument die bewust bezig is met voeding en mee is met hem duurzame en lokale verhaal.”
Waarom ben je zo trots op de ham en het spek van Breydel?
“Ik ben heel trots op het lokale verhaal. Fier zijn op wat we hier hebben is de rode draad bij Breydel. De ham en het spek zijn daarnaast ook erkende Oost-Vlaamse streekproducten.”