Foto: Gianni Barbieux Foto: Gianni Barbieux

Het is officieel: Delhaize heeft vanaf vandaag de Sint-Annakerk in handen, en dat voor 99 jaar

Het is officieel: Delhaize heeft sinds vandaag de Sint-Annakerk in Gent in handen, en dat voor de komende 99 jaar. De warenhuisketen gaat er een buurtsupermarkt, wijnbar en restaurant in installeren. Maar eerst moet de beschermde kerk worden gerestaureerd. De miljoenensubsidies liggen klaar.

Na een jarenlange procedure is het officieel zover: maandag is de akte verleden voor de erfpacht van de Sint-Annakerk. Dat betekent dat Delhaize vanaf nu de sleutel van de kerk effectief in handen heeft. “Begin 2024 beginnen we met de verbouwingen”, zegt woordvoerder Roel Dekelver.

De supermarktketen krijgt de kerk 99 jaar lang in erfpacht van de Stad Gent, bevestigt Sami Souguir (Open VLD), de bevoegde schepen. Dat betekent dat Delhaize er al die tijd gebruik van mag maken alsof ze haar eigendom zou zijn.

Maar na 99 jaar keert de Sint-Annakerk wel terug naar de Stad Gent, want die blijft strikt gezien de eigenaar. In ruil moet Delhaize als een goede huisvader voor de kerk zorgen.

Delhaize heeft grote plannen met de kerk: een buurtwinkel, wijnbar en restaurant. Foto: Delhaize
Delhaize heeft grote plannen met de kerk: een buurtwinkel, wijnbar en restaurant. Foto: Delhaize

3 miljoen euro

Dat betekent dat er meteen fiks in moet worden geïnvesteerd, want de Sint-Annakerk is in niet al te beste staat. Vooral aan de buitenkant zijn grondige restauratiewerken nodig. Ramen zijn verdwenen en redelijk wat bouwelementen brokkelen af.

Binnenin de kerk zijn minder werken gepland. Daar gaat het vooral om het bewaren van beschermde elementen. “De restauratiewerken zullen worden uitgevoerd met respect voor de cultuurhistorische elementen”, zegt Dekelver. “We benadrukken dat we de beste intenties hebben om de historische waarde van het pand in ere te houden.”

Delhaize krijgt daarvoor een restauratiepremie van 3 miljoen euro. Die werd toegekend door een onafhankelijke jury van de Vlaamse overheid. “Voor mij is het belangrijk dat er zorg wordt gedragen voor ons Vlaams erfgoed”, zegt Matthias Diependaele (N-VA), minister van Onroerend Erfgoed.

“Door deze investering kan het gebouw opnieuw worden opengesteld voor het publiek. Al meer dan vijftien jaar zit de Sint-Annakerk zo goed als achter slot en grendel, ondanks de vele middelen die we er al in hebben geïnvesteerd. Dat is geen verantwoordelijk beleid.”

Tegen de plannen werd luidkeels geprotesteerd, onder meer door kunstenaar Leo Copers. (foto). Foto: DVH
Tegen de plannen werd luidkeels geprotesteerd, onder meer door kunstenaar Leo Copers. (foto). Foto: DVH

Openingsdatum

De plannen met de Sint-Annakerk zijn omstreden en kwamen de Stad op veel kritiek te staan. Er waren andere voorstellen, zoals voor een co-workingplek of een business center. Maar geen enkel voorstel leek haalbaar, of het zou te veel schade aan de kerk berokkenen. Delhaize was de enige kandidaat die overbleef en ook het bisdom had er geen principieel bezwaar tegen.

De storm is ondertussen grotendeels gaan liggen, maar nu er in Gent een volksraadpleging op til is over de verkoop van gebouwen van de overheid, wordt toch opgeroepen om de plannen op pauze te zetten. Juridisch gezien kan dat echter niet meer. De vergunning voor Delhaize is op allerlei manieren aangevochten, maar hield stand.

Niet vastpinnen

Wanneer de vernieuwde Sint-Annakerk de deuren zal openen, wil Delhaize niet zeggen. “We gaan ons niet vastpinnen op een datum”, klinkt het. Vermoedelijk zal het 2025 of 2026 worden.

De supermarktketen zegt wel “trots” te zijn. “Dit project zal de kerk opnieuw in alle grandeur haar plaats geven in de binnenstad. We blazen er nieuw leven in, zodat de volgende generaties er ook van kunnen genieten als een ontmoetingsplaats. Niet als kerk, maar als supermarkt, restaurant en wijnbar. Ook dat zijn ontmoetingsplaatsen.”

De Sint-Annakerk is vandaag lang niet wat ze had kunnen worden. Foto: archief
De Sint-Annakerk is vandaag lang niet wat ze had kunnen worden. Foto: archief