Sam Huys en Arthur Messiaen – RØK Burgers 2 Sam Huys en Arthur Messiaen ontwierpen de Smoky Oyster Mushroom Burger. Foto: RØK Burgers, if

Het ‘geheime’ ingrediënt in de veggieburger van Arthur (26) en Sam (24), verkozen tot beste van de Benelux: “We proberen geen vlees na te bootsen”

Gerookte oesterzwammen: dat is het geheime ingrediënt van de beste veggieburger van de Benelux. RØK Burgers in Dok Noord kreeg die prijs voor hun burger op een horecavakbeurs voor Nederland en België.

Gerookte oesterzwammen, barbecuesaus, opgelegde pijpajuinen in sojasaus, sla en tomaten tussen een broodje gemaakt met bierstout. Dat zijn de ingrediënten voor de lekkerste vegetarische hamburger uit de Benelux, althans volgens horecavakbeurs BBB Maastricht.

Arthur Messiaen (26), medeoprichter van RØK Burgers, hielp collega Sam Huys (24) mee om de burger te creëren. De vegetarische variant met gerookte oesterzwammen staat al een tijdje op het menu in zijn burgerzaak.

“Hij is bijzonder omdat we de oesterzwammen behandelen zoals pulled pork. We roken ze, trekken ze uit elkaar en mengen ze dan met barbecuesaus. We zijn daarmee begonnen omdat we de oesterzwammen tussen taco’s wilden leggen, maar ze zijn ook tussen een burger beland”, zegt hij.

Geen namaakvlees

Voor de wedstrijd schreven de zaakvoerders zich online in. Dat deden iets meer dan 500 deelnemers. “Er is daarna een jury in ons restaurant komen proeven. Uiteindelijk gingen er vijf burgers door naar de finale: twee uit Nederland, twee uit België en één uit Luxemburg.”

Sam Huys en Arthur Messiaen zijn in de wolken met hun overwinning. Foto: if

Tijdens de finale in Maastricht kregen Messiaen en zijn team een half uur de tijd om hun veggieburger klaar te maken. Daarna mochten ze die voorstellen aan de jury. “De doorslag om ons te laten winnen was blijkbaar dat we niet met namaakvlees werkten, zoals de anderen. We probeerden geen vlees na te bootsen, maar lieten de smaak primeren.”

Ook de samenwerking van drie zaken in één burger vond de jury interessant. De zaakvoerders van RØK Burgers zijn namelijk ook de eigenaars van microbrouwerij Dok Brewing Company en onlangs voegden ze hun oorspronkelijke burgerzaak BØEF samen met het restaurant RØK barbecue. “Nu zijn we één mooi geheel en kunnen we ook andere ingrediënten tussen de burgers leggen, zoals traag gegaard buikspek.”