Afbeelding1 Foto jce

Guy De Deyn sluit bekende slagerij om veggiezaak te beginnen

ERPE-MERE - Zaterdag opende slagerij De Deyn aan de Vijfhuizen voor de laatste keer de deuren en worden klanten er extra verwend. Zo komt na 90 jaar een eind aan een lange familietraditie.

De stopzetting van de zaak kwam niet geheel onverwacht en werd reeds enige tijd aangekondigd via een folder en via Facebook. “Diverse aspecten hebben meegespeeld in deze beslissing waaronder ook het overlijden van onze ouders door corona”, aldus Guy De Deyn (42), samen met zijn zus Marie-Anne zaakvoerder van de zaak.

“Soms moet je ook eens durven springen in het leven en mag je daar ook niet te lang mee wachten. Daarom ga ik nu met VegGuy samen met mijn echtgenote Kim voluit voor een nieuwe uitdaging. Als slager kiezen voor een vegetarisch aanbod is allicht niet zo evident, maar dit aanbod was er ook al in onze slagerij.”

Respect voor natuur en klimaat

Echtgenote Kim Devos (40) is duurzaamheidsambtenaar bij het gemeentebestuur van Erpe-Mere en sinds haar veertien jaar vegetariër. “Ongetwijfeld zal ik Guy wel wat hebben beïnvloed in zijn keuze maar het is uiteraard ook wel praktisch om allebei wat meer vegetarisch te eten”, lacht ze. “Het gaat hier trouwens niet enkel om voeding, maar om een integrale levensvisie met veel respect voor natuur en klimaat.”

Met VegGuy, dat trouwens reeds bestond in beperkte vorm, hebben Kim en Guy een aanbod van vleesvervangers die via een webshop worden aangeboden. “Het aanbod is nog beperkt maar zal na de sluiting van de winkel stelselmatig worden uitgebreid. We werken met afhaalpunten naast de slagerij en eveneens bij Puurista in Haaltert en Barblend in Aalst. Ook thuislevering is bespreekbaar en hiervoor zorgt Kim met haar bakfiets”, aldus Guy.

Lekker vegetarisch

“Het is ook de bedoeling om onze producten zonder verpakking aan te bieden, maar dat moeten we nog verder bekijken. We merken nu reeds dat de PMD-zak gevuld is met allerlei verpakkingen en zoeken daarom een alternatief”, zegt Kim.

“Daarnaast is het ook wel de kunst om lekkere vegetarische gerechten aan te bieden want vaak bestaat nog een vooroordeel dat vegetarisch niet lekker is. Zo kookten we laatst nog vol-au-vent voor 80 personen en niemand proefde dat het vegetarisch was. Ik heb dus wel wat als proefkonijn gespeeld voor Guy in zijn zoektocht naar lekkere vegetarische producten.”

Wat er met de winkelruimte zal gebeuren, is nog niet bekend. “Het personeel vond inmiddels al een nieuwe job. Een overname komt er dus niet”, aldus Guy.