download (6)

Gu-í opent de deuren in hartje studentenbuurt

GENT – Wie lekker, gezond en 100% plantaardig wil eten in Gent, kan voortaan ook terecht in de Sint-Pietersnieuwstraat 97. Na een rustige aanloop tijdens de paasvakantie, opent Gu-í nu officieel de deuren. Deze plant-based take-away is het geesteskind van Svante Renneboog (26). Zij wil op haar beurt én op haar eigen manier de wereld laten ontdekken hoe lekker gezonde, plantaardige voeding kan zijn.

Gu-í is zeker niet de eerste, maar misschien wel een van de meest eigenzinnige take-aways die volledig gaat voor een plantaardige keuken. De 100% plant-based take-away vlakbij het Sint-Pietersplein en het UFO serveert volledig plantaardige gerechten, vrij van geraffineerde suikers en van artificiële smaak- en bewaarmiddelen. Gu-í mikt hiermee hoofdzakelijk op mensen die een gezonde lunch willen meenemen, hoewel de zaak ook over een tiental zitplaatsen beschikt.

Zaakvoerster Svante Renneboog wil op deze manier plantaardig eten bij een breder publiek introduceren. “Ik ben ervan overtuigd dat iedereen kan leren genieten van plantaardig en gezond eten. Je hoeft echt niets te missen als je af en toe eens een volledig plantaardige maaltijd eet. We serveren toegankelijke gerechten die ook nog eens verrassend lekker zijn. Als ik veel, en liefst jonge mensen zover kan brengen dat ze nu en dan kiezen voor een plantaardige lunch, is mijn missie geslaagd” aldus Svante.

Gek op planten, niet op verspilling

De look & feel van Gu-í sluit helemaal aan bij het concept: de hippe Bali-trend is niet ver te zoeken in het frisse, met planten gevulde interieur (#plantsarefriends is bij Gu-í een van de favoriete hashtags). Je kan er onder meer bowls uit een kokosnoot eten en toasts worden er op bamboeplankjes geserveerd. Ook dat is geen toeval.

Svante Renneboog: “Ik ga voluit voor natuurlijke materialen, want ik laat me inspireren door de natuur. We opteren voor biologisch afbreekbare verpakkingen en klanten die hun eigen verpakking meebrengen krijgen een korting. Ik verspil zo min mogelijk voedsel, bijvoorbeeld via shotjes met overschotten van sapjes van de vorige dag, chocomousse van aquafaba, het hergebruiken van marinade in guacamole, nachos met guacamole op vrijdagen,… Ik kies voor fairtradekoffie, werk samen met partners met dezelfde normen en waarden, én ik verkoop plantjes omdat ik de natuur weer wat meer in de stad wil brengen. Of eigenlijk ook omdat ik gewoon gek ben op planten.”

Letterlijk genieten

Wie mensen wil laten ontdekken hoe verrassend lekker en gevarieerd gezonde, plantaardige voeding wel kan zijn, zorgt maar beter voor een aantrekkelijke menukaart. Verfrissende shots en sappen, smeuïge smoothies, aantrekkelijke smoothie bowls, hummus en guacamole toast, energy balls … Ons doet het alvast watertanden. 

“Genieten: dat is waar het bij Gu-í om draait. Dat is ook niet voor niets de betekenis van de naam van mijn zaak in het Esperanto. Hier probeer ik mensen die gezond en verantwoord willen eten samen te brengen en met elkaar te verbinden. Vandaar ook de keuze voor deze taal”, vervolledigt Svante haar verhaal.