Overname small

Groei tewerkstelling grootst in Oost-Vlaanderen

De tewerkstelling in Oost-Vlaanderen is van 2023 naar 2024 met 2,15% toegenomen. Dat is bijna het dubbele van de groei die het hele Vlaamse Gewest noteert (1,12%) én het maakt Oost-Vlaanderen tot de provincie met de hoogste groeicijfers wat tewerkstelling betreft. Er is zelfs één sector die enkel in Oost-Vlaanderen groeit.

Groeit de economie, dan groeit ook de tewerkstelling, al zit er op het effect van de eerste op de tweede enige vertraging. Hr-dienstverlener Acerta volgt bij een vaste set van 25.600 werkgevers de reële tewerkstelling en stelt vast dat die in België het laatste jaar met 1,13 procent is toegenomen. In Oost-Vlaanderen klimt dat percentage zelfs tot 2,15 procent, waarmee de provincie Vlaams koploper is. Ook vorig jaar deed Oost-Vlaanderen al beter dan Vlaanderen: de tewerkstelling nam toen toe met 2,75% tegenover 2,10% in Vlaanderen. ​

In Oost-Vlaanderen heeft de groei zich wel vooral voorgedaan in de middenmoot, in bedrijven met tussen de 20 tot 200 werknemers, en daarbinnen in stijgende lijn. Maar ook de uitersten – de allergrootste en nog meer de kleinste Oost-Vlaamse werkgevers – hebben nu meer mensen in dienst dan een jaar geleden.

Bron: Acerta

“Ondanks een lichte vertraging in de werkgelegenheidsgroei ten opzichte van vorig jaar, groeit de werkgelegenheid in Oost-Vlaanderen nog steeds twee keer zo snel als het Vlaamse gemiddelde. Dit duidt op een sterkere economische dynamiek in de regio”, verduidelijkt Acerta-consultant Hermes De Groote.

“​De meeste sectoren blijven talent aantrekken en inzetten, waarbij vooral de horeca en de dienstensector als aanjagers van de werkgelegenheidsgroei fungeren. De dienstensector heeft zich het afgelopen jaar ontpopt als de motor achter de economische groei, in tegenstelling tot de industrie, die zwaar is getroffen door stijgende energieprijzen na de start van de oorlog in Oekraïne. Opmerkelijk is ook dat de werkgelegenheid in de bouw blijft groeien, terwijl deze in de rest van Vlaanderen afneemt.”

“​In de metaal-maakindustrie nam de tewerkstelling dan weer af. De hogere loon-en energiekosten en een terugval van de vraag zorgden ervoor dat de activiteit in de sector op een lager pitje kwam te staan, wat zich nu ook vertaalt in een afname van de tewerkstelling.”