FSTR

Goede vooruitzichten voor FSTR

Het zijn hoogdagen voor FSTR, de Gentse tech start-up die carpoolen makkelijk en toegankelijk maakt. “Na een jaar van pilots en Living Labs in verschillende regio’s en talen, is FSTR klaar voor de volgende stap. Het komende jaar richten we ons verder op de Vlaamse en Spaanse markt”, aldus medeoprichter David De Beukelaer.

FSTR is ontstaan vanuit de vaststelling dat mobiliteitsaanbieders en carpoolinitiatieven de markt aanzienlijk fragmenteren. “Er komen te veel applicaties, waardoor de kans dat je een carpoolrit vindt, verkleint. Zonder dat de aanbieders het willen, verdwijnt de eenheid in het aanbod.” Daarom ontwikkelde de Gentse start-up als eerste een webplatform en applicatie op basis van een open database. “Op die manier wordt het vinden en plannen van zo’n carpoolrit aanzienlijk overzichtelijker en dus makkelijker.” In eerste instantie richt FSTR zich op bedrijfszones, op- en afritten van autostrades en bottlenecks. Daar is de mobiliteitsproblematiek het hoogste. Om de beste oplossing voor een bepaalde regio uit te denken, wordt er in co-creatie samengewerkt met tal van Vlaamse bedrijven. “Onderzoek leert ons dat een vermindering van 20% van het autoverkeer het fileleed al oplost. Daar gaan we voor.”

Nog voor de effectieve start van de Watt Factory, zijn het netwerk en de mentoren reeds een grote hulp gebleken. “We voeren momenteel gesprekken met een aantal investeerders om de markttoegang te versnellen en de innovatieve technologie verder te verfijnen. Watt Factory is bovendien een uitgelezen mogelijkheid om bruggen met andere start-ups te slaan, samenwerkingen op te zetten en mobiliteit in een breder open datakader te plaatsen.”

FSTR werd twaalf maanden geleden opgericht door Thimo Thoeye, Santiago Hernandez en David De Beukelaer. De hoofdzetel van de start-up bevindt zich in Gent, maar ook in Merelbeke en het Spaanse Santander en Vitoria lopen er pilootprojecten. FSTR telt drie werknemers en een aantal freelance ontwikkelaars.