GENT – Met het project ‘Urban Biorefinery Challenge’ wil het Gentse innovatiebureau GLIMPS.bio op zoek gaan naar oplossingen voor de valorisatie van stedelijke organisch-biologische reststromen zoals koffiegruis, sinaasappelschillen en broodresten. Op 19 en 20 oktober gaan ze van start met een 2-daagse hackathon waarop mensen met een ondernemersidee rond deze reststromen samen brainstormen. Nadien volgt een acceleratortraject voor de meest beloftevolle teams of businessideeën.
Glimps.bio ontstond tweeënhalf jaar geleden met de missie om via biologie positieve impact te creëren en bij te dragen aan een meer duurzame samenleving. De coöperatieve vennootschap bestaande uit een 40-tal aandeelhouders is actief op drie domeinen: biotech, circulaire bio economie en creativiteit. Het project ‘Urban Biorefinery Challenge’ gaat op zoek naar nieuwe toepassingen voor biologische reststromen.
Coördinator Dimitri Strybos legt uit: “Minder dan 2 procent van al het organisch afval in steden wordt gevaloriseerd. Zaken als koffiegruis, sinaasappelschillen en broodresten komen op dit moment in het beste geval in een composterings- of gistingsinstallatie terecht en in het slechtste geval belanden ze gewoon bij het restafval. Dat is een heel groot verlies. Wij willen op zoek gaan naar meer hoogwaardige toepassingen. Zo kan je koffiegruis gebruiken om oesterzwammen te kweken of olie uit extraheren om onder andere zepen mee te maken. Olie uit sinaasappelschillen kan dan weer gebruikt worden in de voeding of cosmetische industrie of verwerkt worden in inkt voor 3D-printers. Bij brood denken we meteen aan de productie van bier, maar er zijn nog heel wat andere mogelijkheden.”
Hackaton
Urban Biorefinery Challenge is een project in samenwerking met Ivago, Stad Gent, Universiteit Gent en Suez. Concreet streven de organisatoren ernaar om rond de drie reststromen een nieuwe circulaire keten op te zetten van inzameling tot verwerking. “We gevolgen hierbij zeer sterk in een rol voor start-ups. Daarom starten we op 19 en 20 oktober met een hackaton, gevolgd door een accelerator programma. Gedurende twee dagen willen we iedereen verzamelen die ideeën heeft om met (één van) deze drie stromen aan de slag te gaan. Dat kunnen zowel startende ondernemers zijn als designers of onderzoekers met kennis of technologie ter beschikking. We brengen deze partijen samen met een hele hoop experten, nieuwe ideeën worden gevormd of bestaande verder uitgediept en vervolgens stellen we teams samen van mensen die een business case willen ontwikkelen rond één van de stromen.”
De meest beloftevolle ideeën en teams worden na de hackaton geselecteerd voor het acceleratorprogramma. “In totaal kunnen we een 5-tal teams gedurende 6 maanden intensief begeleiden naar een uitgebreid businessplan. Ten slotte willen we tot 1 pilootproject komen per stroom dat effectief gerealiseerd zal worden in Gent.”
Partners
Om dit alles te realiseren is er natuurlijk voldoende aanbod nodig van de reststromen. Hiervoor gaat Urban Bioefinery Challenge een partnership aan bij bedrijven zoals Stad Gen en Universiteit Gent, twee grote werkgevers in het Gentse. Ze hebben zich geëngageerd om al hun koffiegruis ter beschikking te stellen. Voor het brood het het project in gesprek met een grote bakkerijketen. Bedrijven met interesse om hieraan mee te werken kunnen zich altijd melden.
Wie nog wil inschrijven voor de hackaton kan dit nog doen via www.urbanbiorefinery.be.