GENT – Een gezondheidschallenge van amper 12 weken is al voldoende om de sportieve fitheid van je medewerkers met liefst 10% te verbeteren. Dat blijkt uit de metingen van gezondheids- en motivatiespecialist Ready2improve bij 491 medewerkers in het kader van de wedstrijd ‘Het Fitste Bedrijf’. In Oost- en West-Vlaanderen waren het de medewerkers van IP-specialist Gevers die de grootste vooruitgang boekten.
Op dinsdag 25 juni vond de slotshow plaats van het Fitste Bedrijf. Tijdens de 4de editie van de gezondheidschallenge gingen 15 Vlaamse bedrijven de uitdaging aan, goed voor in totaal 491 medewerkers. De winnaars worden bepaald aan de hand van fitheidsmetingen die de vooruitgang in kaart brengen van verschillende fysieke factoren zoals de BMI, het vetpercentage, de sportconditie en de herstelcapaciteit. Daarnaast wordt er ook naar de evolutie van een reeks mentale elementen gekeken waaronder de vitaliteit, depressieve gevoelens en algemeen welzijn. Na 12 weken worden dezelfde metingen herhaald.
In Oost- en West-Vlaanderen wisten de medewerkers van Gevers hun conditie het meest te verbeteren. Overkoepelend boekte het Antwerpse TVM Belgium de grootste vooruitgang. Het was ook de CEO van TVM Belgium, Frank Van Nueten, die zich vanaf nu de Fitste CEO van Vlaanderen mag noemen.
Spectaculair fitter
Tijdens de editie van 2019 slaagden de 491 deelnemers doorheen Vlaanderen er dankzij hun inspanningen gedurende 12 weken in om hun sportconditie te verbeteren met maar liefst 10%, hun herstelcapaciteit met 5,9% en hun algemene conditie met 3%. Ook de mentale progressie was aanzienlijk. Zo nam de vitaliteit toe met 4,9% en steeg de algemene welzijnsscore met 8,4%.
Impact op alle medewerkers
Wouter Goris, CEO van Ready2improve, is bijzonder tevreden met de resultaten die het Fitste Bedrijf oplevert. “Het is geweldig om te zien dat zelfs een relatief kleine en korte inspanning al zo’n groot verschil maakt. En niet alleen bij een select groepje van sportievelingen binnen de bedrijven. Onze challenge zorgt voor indrukwekkende resultaten bij alle deelnemers. Ook degenen die wat minder sportief zijn aangelegd en daardoor net meer baat hebben bij de verbetering van hun conditie,” zegt hij.
“Het bewijst dat het echt een must is voor bedrijven om te investeren in de gezondheid van hun medewerkers. Veel bedrijven onderschatten nog de impact hiervan op de teamspirit, concentratie, absenteïsme… Zo gaat het ziekteverzuim 12 tot 36% naar beneden en schiet de vitaliteit de hoogte in.”