Zes jaar geleden begon geboren en getogen Gentenaar Jeroen Tavernier met ambachtelijke witte pensen te maken in bijberoep, van varkensvlees uit Nevele. In november maakte hij er zijn hoofdberoep van en vandaag heeft hij niet minder dan acht smaken in zijn assortiment: tuinkruiden, kervel, appel-vermouth, gedroogd witloof-dragon, Marokkaanse witte pens, Thaise witte pens, Italiaanse witte pens… en sinds kort ook vegan.
Die laatste worden gemaakt van knolselder, koolrabi, ajuinen, tuinkruiden, kikkererwten en witte bonen, en zijn volgens Tavernier de toekomst. “Over een paar jaar gaan we allemaal anders eten”, vertelt de worstenboer. “Ik geloof dat als je vlees eet, je bewust vlees moet eten. Als je plantaardig wil eten, moeten er goede producten beschikbaar zijn, wat niet altijd het geval is. Wat er vandaag op de markt is, is vaak droog en bevat weinig smaak.” (Lees verder onder de foto)
Tavernier ging met Revi Food uit Oostende in zee om dat te overtreffen. “Wie de smaak van een vleesworst verwacht, zal bedrogen uitkomen. Dat is appelen met peren vergelijken. Maar we hebben wel gewerkt naar een product dat heel lekker is qua smaak en structuur en de reacties op de beurs, waar heel veel slagers op rondlopen, zijn heel goed.”
Tavernier staat tot en met woensdag op A taste of Tavola in Kortrijk om zijn nieuwe boudin, maar ook vegan burgers en worstenbroodjes, voor te stellen. Vanaf november zouden de vegan producten in de verschillende verkooppunten van Monsieur Boudin en aan cateraars verkocht worden. “Er is heel veel vraag naar”, zegt Tavernier nog. “De prijzen zijn nog niet definitief bepaald, maar de vegan boudins zullen ietsje duurder zijn dan de gewone.”