De Vlaamse universiteiten genereerden sinds het jaar 2000 146 spin-off bedrijven, of gemiddeld 3,8 per univeristeit en per jaar. Dat is een pak beter dan het Europese gemiddelde van 1,7. Eén en ander blijkt uit de antwoorden op vragen van Robrecht Bothuyne (CD&V), één van de Oost-Vlaamse volksvertegenwoordigers in het Vlaamse parlement.
Sinds 2000 zagen 60 bedrijven het licht vanuit de Leuvense universiteit. De Universiteit Gent is tweede met 39 spin-offs, gevolgd door de Universiteit Antwerpen (22), de Vrije Universiteit Brussel (16) en de Universiteit Hasselt (9).
De opmars is vooral te danken aan de groeiende wil van de universiteiten en de politiek om onderzoeksresultaten te valoriseren. De Vlaamse universiteiten en kennisinstellingen werken heel nauw samen met het bedrijfsleven. Zo wordt 16,7% van de uitgaven voor O&O in het hoger onderwijs gefinancierd door de privé-sector. Maar onze universiteiten en onderzoeksinstellingen zorgen ook voor heel wat nieuwe bedrijvigheid. Vlaanderen staat aan de Europese top als het gaat over spin-off’s. Gemiddeld werden per jaar 5,6 spin-off’s in Leuven geteld, in Gent 4,6 per jaar, in Antwerpen 2, in Brussel 1,6 en in Hasselt werden er 1,4 spin-off’s per jaar opgericht.
Maar niet alleen ons hoger onderwijs creëert bedrijvigheid, ook VIB, IMEC, IMinds en VITO, de vier deVlaamse Strategische Onderzoekscentra (SOC’s) hebben al tientallen spin-off’s voortgebracht. Zij spelen een cruciale rol in het toekomstgericht maken van onze Vlaamse economie. Vorig jaar kwam daar ook de SOC Maakindustrie bij, maar om evidente redenen kon deze nog geen spin-off’s genereren. In totaal zijn meer dan 4000 onderzoekers actief in deze 5 SOC’s. IMinds (digitaal onderzoek) is de spin-of-kampioen, met 27 opgestarte spin-off’s sinds 2000. Het Imec (nano-elektronica en nanotechnologie) doet het ook goed, met 19 spin-off’s. Het VIB (biotechnologie) telt 13 spin-off’s waaronder Vlaanderens’ grootste: Devgen waar vandaag 280 mensen werken. Het VITO (onderzoek inzake energie, leefmilieu, materialen en aardobservatie) heeft 9 spin-off’s opgericht.
Robrecht Bothuyne: “Vlaanderen creëert dus heel wat bedrijvigheid uit zijn O&O-inspanningen. Innovatie kan zo welvaart en tewerkstelling creëren, met compleet nieuwe bedrijven ontstaan uit onderzoekswerk. Toch kunnen er kritische kanttekeningen gemaakt worden bij al dit goede nieuws. 14 spin-off’s uit onze SOC’s en 29 spin-off’s gegroeid uit de Vlaamse universiteiten zijn failliet of in vereffening gegaan. Dat is bijna 1 op 5 van de opgerichte spin-off’s. Een hoog percentage dat kan wijzen op problemen inzake management of financiering.”