763 (3)

Gentse topchef zet Oostendse garnaalkroket op piëdestal

GENT – Kobe Desramaults, de sterrenchef achter onder andere toprestaurants Chambre Separée en De Superette (beiden gevestigd in Gent), mag zich sinds kort de eerste culinaire stadscurator van Oostende noemen waar hij het komende jaar de culinaire visie van Oostende mee koers zal geven. De eerste concrete resultaten van dit curatorschap zijn de ode aan de Oostendse garnaalkroket en Krevet, het allereerste ‘garnaalkroketbier’.

In zeker 25 restaurants in de stad kan je ambachtelijke kroketten eten met verse Oostendse garnalen. De Oostendenaar is het dan ook unaniem eens dat “dé Oostendse manier van garnaalkroketten maken” voor het nageslacht bewaard moet worden! “Eigen aan de garnaalkroket is dat elke chef-kok een eigen recept heeft. Of het nu op restaurant is of thuis, het is vaak een familierecept dat vele generaties heeft overleefd en waar men terecht trots op is. Met de garnaalkroket als basis hebben we heel wat leuke acties opgericht om ervoor te zorgen dat mensen dit najaar zeker eens naar Oostende afreizen”, zegt burgemeester Bart Tommelein.

Limited edition ‘garnaalkroketbier’: Krevet

Garnaalkroketten gaan hand in hand met bier. Het gloednieuwe Oostendse ‘garnaalkroketbier’ Krevet (beschikbaar vanaf 15 oktober) is een fijn staaltje teamwork van de kleinste Stadsbrouwerij van België, ’t Koelschip (o.a. gekend van het Cowboy Henk-bier ‘Blonde Kuif’), en culinair stadscurator Kobe Desramaults.

“Krevet is een dorstlessend witbier met een uitgesproken typische zurige toets. Hiervoor gebruiken we geen citroenschil, maar infuseren we het bier met wilde kruiden van Oostendse bodem. We plukten in het Prins Kareldomein wilde kamille, zaadjes van de berenklauw en bijvoet en brachten dit samen in een ambachtelijk en lekker bier van 5% dat perfect matcht bij de Oostendse garnaalkroket, maar de smaak ervan niet overstijgt”, aldus Desramaults.

Krevet wordt op een kleine oplage van ongeveer 500 liter gebrouwen en zal in 33cl flesjes verkocht worden in verschillende Oostendse cafés en restaurants.

Gentse topchef

Kobe Desramaults (1980°) belandde op zijn 17de via leercontracten in Sergio Herman’s Oud Sluis. De passie voor het fornuis is geboren. Na een omweg via Barcelona (waar hij bij Commerçe 24 zijn kennis en kunde verder ontwikkelt) keert hij op zijn vierentwintigste terug naar zijn geboortedorp Dranouter. Daar bouwt hij In De Wulf, de vroegere brasserie van zijn moeder, uit tot een gastronomisch restaurant, waar regionale producten en wereldwijde invloeden de hoofdrol spelen. Hij is amper vijfentwintig wanneer hij zijn eerste Michelinster krijgt. Een grote eer die van In De Wulf een waar bedevaartsoord maakt voor foodies. Na twaalf jaar sluiten de deuren van In De Wulf definitief in december 2016.

Kobe trekt vervolgens van het Vlaamse platteland naar Gent in zomer 2017. Hij lanceert er zijn compleet nieuw concept, Chambre Séparée. Het restaurant biedt plaats aan slechts 16 personen en is gebaseerd op minimalisme en vuur: terug naar de essentie. Al het andere gebeurt à la minute, met vuur. Bij de lancering wordt er meteen ook een duidelijke einddatum bekend gemaakt: december 2020.

Naast Chambre Séparée heeft Kobe ook een tweede project in Gent. De Superette is een authentieke bakkerij waar je terecht kunt voor een diner met geweldige seizoens -en streekgebonden producten en houtgestookte ovenpizza’s. Nu wordt hij dus ook de eerste culinaire stadscurator van Oostende.