Het softwarebedrijf uit Gent werd exact 10 jaar geleden opgericht door Jeroen De Wit. Intussen is het bedrijf van de toenmalige student uitgegroeid tot een Europese speler binnen het segment van de workmanagementsoftware. Het voorbije jaar dook Teamleader elk kwartaal in zijn eigen data. Die data zijn afkomstig van meer dan 4.500 Belgische bedrijven die voornamelijk actief zijn in de diensten- en bouwsector.
“Onze software wordt met name gebruikt door bedrijven om hun diensten vlotter aan de man te brengen, te factureren en zichzelf beter te organiseren. Op die manier krijgen wij een heleboel data binnen. Die data stellen ons in staat een goede vinger aan de pols te houden van het kmo-landschap”, zegt Teamleader CEO Jeroen De Wit.
Zo blijkt uit de data van Teamleader dat bedrijven actief in de zakelijke dienstverlening in 2021 maar liefst voor 1,7 miljard euro aan facturen uitstuurden. Dat is 100 miljoen euro meer dan in 2020 (een stijging van 5,4%). Met 508,6 miljoen euro aan facturen beleefde de bouwsector een relatief stabiel jaar. Dat bedrag is slechts 3 miljoen euro meer dan in 2020 (een stijging van 0,6%). Opvallend is dat Nederlandse bedrijven in de bouw- en dienstensector het aanmerkelijk beter deden in 2021. In de dienstensector steeg het totaal aan gefactureerde bedragen met 17%. In de bouw zien we zelfs een stijging van 63%.
“Het verschil tussen de resultaten van de bouwsector in België en die in Nederland is opvallend. Dat verschil is wellicht te wijten aan de substantiële toename van het aantal bouwvergunningen in Nederland. Dat aantal lag er dit jaar een kwart hoger dan in 2020,” zegt De Wit.
In 2021 steeg het aantal factureerbare uren in de dienstensector met 2,5%. Dat terwijl het aantal nieuwe toegevoegde gebruikers 4,5% lager lag. Dezelfde trend zien we in de bouwsector. Daar steeg het aantal factureerbare uren met 1,5%. Opvallend is evenwel dat het aantal nieuw toegevoegde gebruikers in de bouw in 2021 30% lager lag dan in 2002.
“Opvallend is dat voor de dienstensector het vierde kwartaal zowel in 2020 als in 2021 het beste kwartaal was. We zien daar telkens een substantieel hoger bedrag aan facturen. De bouwsector deed het goed maar groeide niet substantieel in 2021. Dat zien we ook terug in het aantal nieuw toegevoegde users van onze software, dat aanmerkelijk lager ligt. De sector heeft het dit jaar dan ook zwaar te verduren gekregen. De grote tekorten op de arbeidsmarkt, de stijgende grondstofprijzen door de aanhoudende schaarste en logistieke knelpunten binnen de bevoorradingsketens liggen hier hoogstwaarschijnlijk ten grondslag aan,” zegt De Wit.
Facturen werden in 2021 vaker op tijd betaald
Binnen de dienstensector schommelt het gemiddelde percentage op tijd betaalde facturen rond de 45% (43% in 2020). Enkel in augustus is er een dip te zien die voornamelijk te wijten is aan de jaarlijkse zomervakantie. De betaaltermijn ging er gemiddeld bijna drie dagen op vooruit dit jaar. Ook de bouwsector ging er in 2021 licht op vooruit. Zo werden gemiddeld 41% van de facturen in de bouwsector op tijd betaald. Dat is een stijging van bijna 1%. Binnen de bouw ging de betaaltermijn er 2 dagen op vooruit. Dat betekent dat facturen gemiddeld na 29 dagen betaald werden.
“Het percentage op tijd betaalde facturen ligt onder de helft maar blijft stabiel. Dat is het geval voor zowel de diensten- als de bouwsector. Opvallend evenwel is het feit dat sinds oktober 2020 dit percentage voor de bouwsector structureel lager ligt dan dat van de dienstensector. Dat is 8% lager in juni 2021. Opnieuw een indicator dat 2021 een moeilijk jaar was voor ondernemers actief in de bouw,” zegt Jeroen De Wit.
“Op het onder controle krijgen van de pandemie volgde een sterke economische heropleving. Die groeispurt bracht duidelijk uitdagingen met zich mee. Dat zagen we al in de data van het derde kwartaal van 2021. Het aanblijvend tekort op de arbeidsmarkt, de stijgende grondstofprijzen en logistieke knelpunten, gekoppeld aan de duidelijke impact van COVID-varianten op ons socio-economische weefsel heeft de tweede helft van 2021 parten gespeeld. Als we de balans opmaken voor de diensten- en bouwsector dan was 2021 – ondanks alles – een relatief stabiel jaar,” aldus Jeroen De Wit.