Dit jaar tekenden 32 kandidaten uit vijf onderwijsinstellingen in voor de wedstrijd. Negen studenten haalden de liveshow, waar ze enkele vragen en dilemma’s werden voorgeschoteld.
Upcycling
Het was uiteindelijk Zoë De Cock die de prijs wegkaapte en zowel jury als publiek wist te overtuigen met haar upcycling modelabel Renée. “Sociaal en duurzaam ondernemen binnen de mode-industrie gaan hand in hand”, vertelt ze. “Ik heb een onderneming die het verschil kan maken, en dat vond de jury belangrijk.” Zoë studeerde Modetechnologie en volgt nu een postgraduaat Ondernemen aan HoGent.
Met haar kledingmerk koopt ze afdankertjes op van lokale kledingwinkels om er vervolgens nieuwe dingen mee te maken. Zo tovert ze oude hemden om tot nieuwe, hippe kleedjes. “Dat wil ik in de toekomst graag fulltime doen”, gaat Zoë verder. “We gaan in de zomer onze productie overlaten aan het naaiatelier CiLAB in Mechelen. Op die manier kunnen we verder opschalen.”
“Een beetje impulsiviteit kan geen kwaad”
Zoë ging naar huis met een wisselbeker, 1000 euro cash, een opleidingscheque van Syntra Midden-Vlaanderen en een starterslidmaatschap en individueel begeleidingstraject bij Unizo Oost-Vlaanderen. Maar met de titel wil ze vooral andere student-ondernemers inspireren. “Een beetje impulsiviteit kan geen kwaad. Ondernemen is met ups en downs, maar elke ‘down’ is een kans om bij te leren.”