GENT – Op zoek naar een restaurant waar groenten & fruit de hoofdrol krijgen? De ‘We’re smart green guide’, een internationale restaurantgids opgericht door Belgische chef-kok Frank Fol, stelt jaarlijks zijn top 100 van beste groetenrestaurants ter wereld samen. Tweesterrenrestaurant Vrijmoed, gelegen in centrum Gent, kaapt de tweede plaats weg. Het moet enkel Xavier Pellicer uit Barcelona laten voorgaan. Naast Vrijmoed pronken nog drie Belgische restaurants in de top tien.
“Ik ben hier al tien jaar mee bezig. Deze erkenning doet deugd”, reageert topchef en Njam-gezicht Michaël Vrijmoed van het gelijknamige restaurant. “Vegetarisch eten zit in de lift. In mijn restaurant kunnen mensen kiezen: vlees en vis, of vegetarisch. Twintig procent van de mensen gaat voor het laatste, maar opvallend: negen op de tien van hen zijn meestal géén vegetariër.”
Andere Beglsiche restaurants in de top tien zijn Graanmarkt 13 in Antwerpen (6de plaats), Humus x Hortense in Brussel (7de) en Arabelle Meirlaen in het Luikse Marchin (8ste). In totaal prijken er zestien Belgische eetzaken in de top honderd.
Quotering op basis van radijzen
Reeds 10 jaar kiest We’re Smart World het Beste Groenterestaurant. De restaurants worden beoordeeld op de creativiteit en de smaak van de gebruikte gerechten met groenten en fruit, het percentage groenten in de gerechten en in de volledige maaltijd. Ze gaan ook een stap verder door de ecologische en duurzame maatregelen te bekijken die er ondernomen worden. Tevens hechten ze belang aan het menselijke aspect, zoals respect voor het team en de gasten, de communicatieaanpak en de keuze van de juiste ingrediënten in het juiste seizoen. Hoe meer het restaurant voldoet aan deze criteria, hoe meer radijzen het krijgt.
Meer dan 500 restaurants in 29 landen werden door het We’re Smart Green Guide team 1 of meerdere keren bezocht. Op basis van deze ervaringen werden de geselecteerde restaurants beoordeeld met een quotatie van 1 tot 5 radijzen. De volledige lijst met beste groenterestaurants vind je hier.