Afgelopen weekend vond bij imec in Leuven de Hack4Sports Hackathon plaats. Daarbij werd de Gentse startup Dumble uitgeroepen tot winnaar. Hack4Sports is een initiatief van Sports.Tech (KUL), Victoris (UGent), imec en het Microsoft Innovation Center Vlaanderen, om innovatie in sport te stimuleren en ondernemerschap te activeren. De tweede en derde plaats gingen naar Movester en Pulstadia.
Dumble (http://www.dumble.be) is een online sportnetwerkplatform voor semiprofessionele topsporters. Op Dumble zullen fans sportprestaties, omkadering en sociale feeds op één plaats terugvinden. “We zijn vereerd om deel uit te maken van dit fantastisch event. Deze hackathon beloont hard werk en brengt de toekomst van Dumble ongetwijfeld in een stroomversnelling” zegt Gert-Jan Plaisier, medeoprichter van Dumble.
Hack4Sports verwelkomde 85 deelnemers die zich bogen over 35 ideeën. De 12 concepten met het meest potentieel werden geselecteerd om mee aan de slag te gaan.
“Aan ideeën geen gebrek” vertelt Tine Van Lommel, Innovation Manager KU Leuven Research & Development. “De uitdaging was om op korte tijd concrete oplossingen te bedenken, een prototype te bouwen en een businessplan op te stellen. Vaak samen met mensen die je niet kent. De sterkte van het team is immers bijzonder belangrijk tijdens een hackathon.”
“Het was heel mooi om te zien hoe de ideeën doorheen het weekend steeds sterker werden. We hebben een reeks coaches met verschillende expertises ingezet die elk team advies op maat geleverd hebben,” aldus Jan Potemans, Innovation Program Manager bij imec.
In 12 multidisciplinaire teams van elk ongeveer 7 personen ging vrijdagavond het event van start. Zondagnamiddag werden de resultaten voorgesteld aan een jury. Die bestond uit ervaringsdeskundigen uit het bedrijfsleven en het beleid.
“Het niveau lag hoog, het was een uitdaging voor de jury om een winnaar te kiezen. Het enthousiasme en de winnaarsmentaliteit was groot”, zegt Tom Braekeleirs, directeur MIC Vlaanderen. “Ik zou meteen willen investeren in één van de teams”, voegt Bert Van Wassenhove toe, één van de 36 coaches tijdens Hack4Sports.
“Dergelijke initiatieven zijn heel belangrijk om bottom-up ondernemerschap te stimuleren,” zegt Kristof De Mey, sporttechnologie en business developer bij Victoris (UGent).