ReGen_Villages_AI_011_v03

Gentse projectontwikkelaar in zee met Nederlandse bedenker van 100% zelfvoorzienende wijk

GENT — De Gentse projectontwikkelaar Revive start een internationaal partnership met het Nederlandse ontwerp- en onderzoeksbureau Except uit Utrecht. Die laatste is onder andere bekend van het project “Regen Villages”, een ontwerp voor 100% zelfvoorzienende woonwijken - inclusief energie, water én voedsel. Samen hebben de twee innovatieve bedrijven één gezamenlijk doel: dé pionier van de internationale vastgoedsector worden op vlak van doorgedreven duurzaamheid. Het nieuwe duo laat er geen gras over groeien en start meteen de zoektocht naar geschikte gronden om aan de slag te kunnen.

Het Nederlandse pionierend ontwerp- en onderzoeksbureau Except – voluit Except Integrated Sustainability – legt de lat van duurzaam ontwikkelen zeer hoog. Hun masterplan voor het ‘Regen Villages’-project in Almere is dan ook een wereldwijd voorbeeldproject: een 100% zelfvoorzienende wijk. De 200 betaalbare gezinswoningen zijn daarin namelijk helemaal autonoom op vlak van energie, water én voedsel. Dit onder andere door natuurlijke waterzuivering en centraal geregelde voedselproductie het hele jaar door. Ook het concept voor Salesforce Park, een groene parel bovenop een groot busstation in het centrum van San Francisco, werd door Except bedacht. Na 10 jaar bouwen werd het vorig jaar afgewerkt, een wereldprimeur van het grootste ecologische dakpark ter wereld.

“Except werkt al 20 jaar vanuit de visie dat een duurzame, gezonde, en verrassende realiteit winstgevend kan zijn. We hebben met ons team van vooruitstrevende wetenschappers en ontwerpers dan ook reeds bewezen dat het kan. En nu zetten we groots in met dit partnership. Met de gecombineerde expertise en ervaring van Revive en onze eigen mensen, gaan we samen projecten uitwerken van idee tot realisatie. De eerste stap in het realiseren van dit proces is als één team één visie ontwikkelen, en daarmee dan samen naar partners en opdrachtgevers gaan”, aldus Tom Bosschaert, Directeur Except.

 

Except ontwikkelt zijn ontwerpen steeds vanuit het zogeheten ‘systeemdenken’. Met andere woorden: ze vertrekken altijd vanuit een totaalconcept, dat rekening houdt met alle verschillende facetten van de plannen én de uiteindelijke uitvoering. Vanaf stap één wordt enerzijds dus al nagedacht over het gebruik van de uiteindelijke materialen, de energiezuinigheid en de economische haalbaarheid. Maar anderzijds wordt bijvoorbeeld ook al meteen rekening gehouden met het effect op de gezondheid en het geluk van de eindgebruiker, volledig gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Van vervuilende fabriek tot groene wijk

Het hoeft niet te verbazen dat uitgerekend projectontwikkelaar Revive uit Gent kiest voor een samenwerking met Except. De Belgische vastgoedspeler herontwikkelde sinds 2009 al het equivalent van 170 voetbalvelden aan verlaten, vervuilde, industriële terreinen over heel Vlaanderen, die stuk voor stuk omgetoverd worden tot groene, toekomstbestendige projecten. Een schoolvoorbeeld: de WATT-wijk in Gent, een voormalige fabriekssite waar vervuilende motorolie geproduceerd werd. Die maakte dankzij Revive plaats voor de duurzaamste en groenste wijk van de stad. En zo leiden ze nog tal van andere, gelijkaardige transformaties in goede banen: een voormalige biervaten-fabriek in Mechelen, een textielfabriek in Oudenaarde, de oude Agfa Gevaert-fabriek in Edegem, … allemaal worden ze herontwikkeld tot groene woon- en werkbuurten.

“Het team van Revive is een jonge, no-nonsense ploeg die vooruit wil. Wij pakken onze projecten van in het begin heel concreet aan, met een echte hands-on mentaliteit. Except is op zijn beurt een vooruitstrevend bureau dat net als wij werkt aan bijzondere, geïntegreerde duurzame projecten. Samen staan we nu sterker om in Nederland – maar ook daarbuiten – stedelijke transformaties op te starten. We lonken immers niet alleen naar Nederland en België, we willen in de toekomst naar een breder internationaal karakter. We hebben vanuit Revive bijvoorbeeld sinds enkele jaren ook al eerste projecten in Polen”, zegt Alexandre Huyghe, CEO van Revive.

Op zoek naar gronden

De nieuwe partners gaan al meteen aan de slag en zoeken daarom concreet partijen of gemeenten die vervuilde of achtergestelde gebieden in een stedelijke omgeving ter beschikking hebben. Locaties die dus voor hun reconversieprojecten in aanmerking komen.

“We zoeken locaties of gebieden die zich momenteel in een moeilijke, achtergestelde situatie bevinden. Om die dan aan te pakken en om te vormen tot voorbeeldige, toekomstbestendige vastgoedprojecten. We richten ons daarbij in eerste instantie tot steden, gemeenten en provincies, maar zeker ook tot private eigenaars of grote institutionele investeerders”, besluit Alexandre Huyghe, CEO van Revive.