Omdat het lang wachten is op een aangepaste netaansluiting voor de ovens, moest Arijs op zoek naar een noodoplossing om zijn zaak te openen. “Het zag ernaar uit dat ik de keuken de komende maanden moest aansluiten op een dieselgenerator”, zegt de patissier. “Maar door batterijen in te zetten, heb ik een stil, geurloos en milieuvriendelijk alternatief gevonden.”
Het brein achter de oplossing: Bright Energy, een startend familiebedrijf uit Gent. Arne (29), Sam (27) en Lisse (25) Van Acker kwamen op het idee toen hun ouders een thuisbatterij van Tesla lieten installeren. Het drietal zag potentieel en sloeg aan het programmeren.
Ze ontwikkelden een zelflerend softwareprogramma dat het elektriciteitsverbruik monitort en de thuisbatterij optimaal laat renderen. Drie jaar later is hun technologie al toegepast op vijftien werven in Vlaanderen, en nu dus ook voor de opstart van de bakkerij van Joost Arijs.
Geen lawaai, geen stank
“Als er een energietekort is, wordt er al snel naar dieselgeneratoren gegrepen. Maar die zijn één van de minst efficiënte manieren om energie op te wekken”, vertelt Sam. “Ze staan vaak uren te draaien om maar enkele seconden een piekvermogen op te vangen. Ze zorgen op die manier voor onnodig veel uitstoot van CO2 en fijn stof, maken veel lawaai en zijn dus allesbehalve duurzaam.”
“Met ons computergestuurd systeem met modulaire batterijen werken we steeds op maat en betaal je enkel voor de energie die je verbruikt. Bovendien werken we met dynamische tarieven, waardoor de batterij stroom van het net neemt op het moment dat die het goedkoopst is.”
Voor werven in steden biedt de oplossing van Bright Energy nog andere belangrijke troeven. “Kom gerust eens luisteren in de bakkerij van Joost: wij doen het zonder lawaai, zonder geuroverlast en zonder roet-uitstoot”, besluit Sam. “Zeker in een dichtbevolkte stad en lage-emissiezone als Gent is dat een plus.”