GENT – Uit gist ontstaan er wonderlijk dingen zoals bier, wijn, brood. Het Gentse Oxyrane is ervan overtuigd dat de werking van gist ook nuttig kan zijn om ziektes te bestrijden.
De ziekte van Pompe is een zeldzame, progressieve aandoening. Bij patiënten ontbreekt het enzym alpha-glucosidase dat glycogeen afbreekt, een soort suiker die in de spiercellen wordt opgeslagen en wordt omgezet naar energie. Doordat glycogeen niet afgebroken wordt bij deze patiënten, raken hun spieren beschadigd. De huidige behandeling kost de patiënt vandaag meer dan 300.000 euro per jaar.
In een grensoverschrijdend project, ondersteund door CrossRoads2 (*), werken Oxyrane uit Gent en BioscienZ uit Breda samen aan een nieuwe technologie. Die samenwerking moet een kostenefficiënte productie van het enzym alpha-glucosidase mogelijk maken.
Innovatieve zoektocht
Oxyrane ontwikkelde de technologie reeds op laboratoriumschaal. “We zijn er al in geslaagd om het enzym te klonen in gist. Met ons CrossRoads2-project willen we op zoek gaan naar de gist die de beste producerende capaciteiten heeft”, verduidelijkt Wouter Vervecken, ceo van Oxyrane. “We willen eveneens het proces opschalen in bioreactoren met behoud van de specifieke kenmerken die nodig zijn voor de functionaliteit van het enzym als therapeutisch product. Als we slagen in de opzet van ons project, zullen we het enzym aanzienlijk efficiënter kunnen produceren.”
(*) CrossRoads2 is een Interregproject (Vlaanderen – Nederland) dat kmo’s en mkb’s ondersteunt in hun grensoverschrijdende, innovatieve en technisch haalbare ideeën. In Oost-Vlaanderen zijn er 20 kmo’s betrokken, goed voor een subsidiebedrag van 770.467 euro. In deze reeks lichten we een aantal van deze innovatieve projecten toe.