In 2018 hebben drie studiegenoten een fantastisch idee. Als burgerlijke ingenieurs in spe zien ze dat veel studenten worden ingeschakeld voor horecajobs, terwijl heel wat van hen méér kunnen dan borden afwassen en spaghetti serveren. Andreas De Neve en zijn twee compagnons, Jeroen Van Hautte en Mikaël Wornoo, ontwikkelen daarom software die kandidaten en vacatures matcht op basis van vaardigheden in plaats van een karig cv.
“In 2018 hebben we Techwolf opgericht als studentenonderneming, in 2020 studeerden we af en haalden we een eerste miljoen op, vorig jaar haalden we nog eens tien miljoen euro op”, vertelt De Neve vanuit het Gentse kantoor.
Techwolf is vandaag een van de voortrekkers van het gebruik van artificiële intelligentie in de hr-wereld. En dat gaat niet onopgemerkt voorbij: De Neve schuift deze week aan bij wereldleiders en CEO’s van beursgenoteerde multinationals in Davos. Hij kreeg als enige Belg een uitnodiging als technology pioneer.
Wat Techwolf dan juist doet? Met kunstmatige intelligentie maakt het een “röntgenfoto” van de vaardigheden van elke medewerker, schrijft zakenkrant De Tijd. “Wij hebben een technologie gebouwd die heel grote bedrijven helpt om de skills van hun medewerkers in kaart te brengen. De software kijkt onder meer naar welke taken je uitvoert, in welke meetings je zit, aan welke projecten je meewerkt, en naar je prestatiebeoordelingen”, zegt De Neve. De software focust met andere woorden op de competenties van de werknemer. Werkgevers krijgen dan een gedetailleerd overzicht van ieders capaciteiten. Dat is interessant in een tijd waar vacatures niet meer ingevuld geraken. “Wij creëren een interne jobmarkt”, klinkt het.
Voor Davos schreef de start-up een paper rond het ethisch gebruik van artificiële intelligentie. “Het loopt niet altijd goed. Bij Amazon werkte de recruitment nadelig voor vrouwen. Ze werden door de software benadeeld omdat bleek dat ze vaker ziek zijn. Dat zijn geen wenselijke effecten.”
Van olie naar wind
Maar dat artificiële intelligentie broodnodig is, vinden ze ook in Zwitserland. Volgens het Wereld Economisch Forum zullen tegen 2030 een miljard mensen zich moeten omscholen. Dan is het voor bedrijven best handig om een overzicht te hebben van de capaciteiten en het potentieel dat daaraan vast hangt.
“Neem nu British Petroleum”, verduidelijkt De Neve. “Daar werken 77.000 mensen en ze willen tegen 2050 klimaatneutraal zijn. Daarvoor is een gigantische shift nodig. Duizenden mensen die actief zijn op olie en gas, moeten de overstap maken naar waterstof, windenergie en batterijen. Wij helpen bij het uittekenen van de carrièrepaden. Niet elk ontslag valt te voorkomen, maar fire and hire – duizenden mensen ontslaan om duizenden andere aan te nemen – is geen duurzame manier om met mensen en talent om te gaan.”
Blijven groeien
Ondanks een moeilijk jaar door de dreigende recessie en de energiecrisis wil Techwolf blijven groeien. “We werken samen met een handvol mooie partners, maar dat is slechts een beperkt deel van de wereld. In België helpen wij drie van de vier grootbanken, in Engeland is megabank HSBC een klant. Er zijn dus nog honderden banken die wij niet helpen.”
De Neve zal in Davos zijn paper voorstellen. Het belooft een pittige week te worden voor de jonge ondernemer. “Als 26-jarige ingenieur ken je veel minder mensen dan de 55-jarige CEO van een beursgenoteerd bedrijf. Het zal werken zijn om niet uit de boot te vallen.”