Gentse jonge ondernemers zijn op missie in Portugal

0000000lisboaAerey, de Gentse community van jonge ondernemers, waarover we al eerder leerder hebben bericht (http://www.madeinoostvlaanderen.be/nieuws/aerey-heet-alle-vlaamse-start-ups-welkom-in-gent-voor-kerstevent/), blijft verrassend sterk aan de weg timmeren. Jan-Willem Callebaut, Kasper Supré en Henri Jacobs laten weten dat ze momenteel in opdracht van Carta Mundi Digital de startupscene in de Portugese hoofdstad Lissabon in kaart brengen. “Vroeger waren decennia nodig eer innovaties  bedrijven  konden ontwrichten. Maar nu kan het snel en onverwacht”, legt Jan-Willem Callebaut uit. Een beetje zoals in het liedje “De onverbiddelijke zoener” van Kris De Bruyne.

Er zijn ondertussen verhalen genoeg bekend van start-ups die hele sectoren op hun grondvesten hebben doen daveren. Denk maar aan Apple, Amazon, Airbnb, Uber en Netflix of aan apps op je smartphone die ervoor zorgen dat je geen GPS meer nodig hebt.

“Tegen die achtergrond is het voor grote bedrijven erg belangrijk”, zegt Henri Jacobs, “dat ze zich realiseren dat ze misschien minder tijd hebben dan ze denken. Eigenlijk zouden ze hun medewerkers ook meer moeten aanmoedigen om als ondernemers te denken en te werken. En als ze nieuwe marktkansen zien, zouden ze erop voobereid moeten zijn om die volop te grijpen. Ondertussen beginnen heel wat gevestigde bedrijven in te zien dat ze net als Google best investeren in zogenaamde moonshoots: ambitieuze en risicovolle projecten of startups om zo nieuwe groeimarkten aan te boren.” Denk maar aan de zelfrijdende auto’s of de drones die pakjes kunnen leveren waarmee respectievelijk Google en Amazon alle aandacht uit de bedrijfswereld konden opeisen.”

Volgens Callebaut, Supré  en Jacobs zijn ondernemingen meer dan ooit verplicht om aan het onmogelijke te denken als ze zichzelf in stand willen houden. Startups zouden hen daarbij kunnen helpen omdat ze over gespecialiseerde expertise beschikken in bepaalde technologiedomeinen en omdat ze van nature over een soepelheid en flexibiliteit beschikken waar grote organisaties alleen maar van kunnen dromen.

“Alleen is het voor een gevestigde onderneming niet zo gemakkelijk om de juiste startups te vinden om mee samen te werken”, zegt Jan-Willem Callebaut. “Zeker omdat er geen grenzen meer bestaan en pakweg een startup uit Denemarken en één uit Italië voor een welbepaald doel als het ware voor elkaar en voor een grotere onderneming die met hen wil samenwerken gemaakt zijn. Want er zijn niet alleen de startups die onderdak vinden bij een incubator of innovatiehub, maar ook de startupinitiatieven in de schoot van andere grote bedrijven.”

Aerey is daarom nu gestart met de missie om grote bedrijven in contact te brengen met verschillende hubs van startups en ecosystemen in Europa. Deze week is Aerey actief in Portugal, waar Jacobs en Callebaut spreken met de verantwoordelijken van alle incubator- en acceleratorrogramma’s en met verschillende invloedrijke mensen en organisaties uit de technologiescene in Lissabon.”

Aerey is niet op eigen houtje met dit iniatief begonnen, het kreeg daarvoor een opdracht van Carta Mundi Digital, een Gents bedrijf dat tot 2013 door het leven ging als Playlane en dat sinddsdien deel uitaakt van de Turnhoutse wereldspeler Carta Mundi.