Gentse jaarbeurs blijft bij 70ste editie spiegel van Oost-Vlaams ondernemerschap

aaajbWanneer ze op 12 september op de terreinen van Flanders Expo in Gent weer haar deuren opent, viert Vlaanderens oudste jaarbeurs haar zeventigste verjaardag. Jaarbeurs Gent laat dat jubileum niet onopgemerkt voorbijgaan.

Het jaarlijkse evenement is al zeventig jaar een spiegel van de vitaliteit en de creativiteit van het Gentse en bij uitbreiding Oost-Vlaamse bedrijfsleven. Tegelijkertijd toont het een veelzijdige regio aan de wereld, op een manier die de Gentenaar typeert: ongedwongen maar trots en met respect voor iedereen die de regio een plaats verzekert in de mondiale economie.

Toen Clément Morraye, kurkenfabrikant, voorzitter van de federatie van Gentse handelaars en oprichter van de Jaarbeurs in 1946, de eerste editie opende in het Floraliënpaleis in het Citadelpark, deed hij dat met dezelfde achterliggende gedachte. Er was in die tijd durf nodig om een beurs te organiseren, want Europa was maar net bevrijd van oorlog. De economie was ontwricht en velen hadden andere zorgen. De exposanten en de bezoekers van toen ontdekten op de beurs nieuwe producten en kregen vooral hoop op een vrije en welvarende toekomst.

In de volgende decennia pasten de organisatoren en de exposanten zich aan aan de snel veranderende maatschappij. De Gentse Jaarbeurs is steeds sterk geweest in het lanceren van nieuwe ideeën, diensten en producten: in de jaren 1950 werden de eerste sociale woningen aan het publiek voorgesteld, later volgden bijvoorbeeld de video en de microgolfoven. Tegelijkertijd benadrukte de beurs de internationale functie van het Gentse ondernemerschap, bewerkstelligde ze een samenwerking tussen de privé- en de publieke sector en had oog voor zowel de grote als de kleine bedrijven.

Wie denkt dat In een tijd van internet en smartphones een evenement zoals de Jaarbeurs Gent overbodig geworden is, vergist zich. De Gentse Jaarbeurs is geëvolueerd naar een belevenis voor het hele gezin. Het is een plek waar bezoekers die diensten ontdekken die voor hen vandaag belangrijk zijn, waar ze producten kunnen uitproberen of professioneel advies kunnen inwinnen.

“De Gentse Jaarbeurs is vandaag uniek”, zegt Jan De Geest, “omdat de bezoeker er op een aangename manier geconfronteerd wordt met de economische veelzijdigheid van de streek: de verwezenlijkingen van de Universiteit Gent, de creativiteit van nieuwe kleine startups, het aanbod van gevestigde bedrijven in verschillende sectoren. Lifestyle is even belangrijk geworden: de bezoeker maakt kennis met streekproducten, kan van artisanale bieren proeven, geniet van optredens van populaire sterren en ontdekt de cultuur van het gastland. Kinderen beleven er wijze animatie.”

Daarom is de Gentse Jaarbeurs niet alleen de oudste maar ook de gezelligste van Vlaanderen. De organisatoren en de exposanten beloven dat de zeventigste editie een feest voor het hele gezin wordt – en feesten, daar kennen ze wat van in Gent.

De Jaarbeurs Gent is van 12 tot en met 20 september dagelijks open van 11u00 tot 18u00, op vrijdag tot 22u00.