Gentse Haven ontvangt 120 producenten van biobrandstoffen uit hele wereld

biobaseeuropeOp woensdag 24 en donderdag 25 september 2014 ontvangt de haven van Gent biobrandstofproducenten en –handelaars, tankopslagbedrijven en aanverwante bedrijven uit de hele wereld. Dan vindt in Gent de 7de ‘Biofuels International Conference’ plaats. Dit treffen biedt een uitstekende mogelijkheid voor overleg over de uitdagingen van deze steeds veranderende industrie. De haven ziet als gastheer deze internationale conferentie maar al te graag in Gent neerstrijken. De sector van de biobrandstoffen is immers van groot belang voor de Gentse haven. Bovendien geniet de haven Europese steun voor de biogebaseerde economie.

De 120 deelnemers brengen onder meer een bezoek aan de proeffabriek van ‘Bio Base Europe in de Gentse haven. Ze buigen zich onder andere over het Europese beleid op het vlak van biobrandstoffen, de positie van Gent in de sector van de biobrandstoffen, het gebruik van biobrandstoffen in Zuid-Amerika, wereldwijde evoluties en duurzaamheid.

De haven van Gent heeft een decennialange traditie van biobrandstoffen. Gent beschikt over heel wat bedrijven die biobrandstoffen produceren en opslaan. Hiermee behoort de haven tot de absolute top in Europa en de wereld.

Een uniek concept in heel Europa is de zogenaamde ‘biocluster’: 5 bedrijven bevinden zich naast elkaar op enkele vierkante kilometer en produceren samen biodiesel en bio-ethanol. Van de aanvoer van de grondstoffen per zeeschip tot verwerking, opslag en distributie op eenzelfde locatie.

Europa steunt de haven van Gent inzake biogebaseerde economie. Onder de noemer ‘Bio Base Europe’ wordt er onderzoek verricht in een proeffabriek. Bedrijven van over de hele wereld kunnen op grote schaal hun proeven uittesten. “Deze proeffabriek vormt de schakel tussen het laboratorium en de industriële productie”, zegt communicatiemanager Johan Bresseleers. Behalve in de proeffabriek investeert Europa ook nog in een opleidingscentrum voor operatoren in de biogebaseerde economie, gelegen in het Nederlandse Terneuzen. Deze innovatie en ontwikkeling is een voorbeeld van de samenwerking tussen de haven, bedrijven en de universiteit van Gent.

Inzetten op verduurzaming is bovendien een economisch verhaal. Zo werden de laatste vijf jaar een 800-tal jobs gecreëerd in de sector van de biomassa en haalde de haven extra goederenstromen binnen.