De groenewaterstoffabriek is een initiatief van Terranova Hydrogen. Deze vennootschap is dan weer een samenwerking tussen energiebedrijf Luminus, Nippon Gases (dat actief is in industriële en medische gassen) en Terranova, waarachter de maritiemedienstverleners DEME en Jan De Nul zitten en ook het bouw- en logistiekbedrijf Aertssen Group.
Concreet zal er op de site een elektrolyse-eenheid komen van 2,5 megawatt voor de productie van groene waterstof uit lokaal opgewekte groene stroom, inclusief opslagcapaciteit en een compressie- en vulstation. De installatie kan uitgebreid worden tot 5 megawatt.
“Dit is opnieuw een mooie stap in de beoogde transformatie van een voormalige brownfield naar een groene-energiehub te midden van het Gentse havengebied”, zeggen de drie partners achter Terranova in een persbericht.
Het project krijgt voor 4,33 miljoen euro steun van de Vlaamse regering, in het kader van haar ‘Vlaamse waterstofvisie’. De vergunning is al in orde en de voorbereidende werkzaamheden zijn opgestart. “De productie van de eerste waterstofmolecule is voorzien begin 2025”, klinkt het.
Een jaar geleden kondigde North Sea Port, de fusie van de havens van Gent, Terneuzen en Vlissingen, aan dat het wil uitgroeien tot een waterstofhub op Europese schaal. Er werd een waterstofstrategie ontwikkeld, met als doel diverse fabrieken voor de productie van groene waterstof te bouwen tegen 2025.
LEES OOK. Wordt North Sea Port dé nieuwe Europese waterstofhub?
Groene waterstof is waterstof die wordt geproduceerd zonder CO2-uitstoot. Waterstof is nu nog meestal ‘grijs’, gewonnen uit aardgas en met CO2-uitstoot.