20200303-120738-avecom-IneDehandschutter

Gentse eiwit-vervanger in de prijzen op internationaal tech-event

GENT - Het Gentse Avecom werd als enige Belgisch bedrijf geselecteerd als Top Presenter van de Tech Tour Future21 in de categorie Systainablity - Bioeconomy. Met hun Power to Protein technology produceren ze op een duurzame en ecologische manier eiwitten voor menselijke voeding.

Vorig jaar daagden 1.000 investeerders meer dan 1.000 geselecteerde tech-ondernemers uit, die deelnamen aan Tech Tour-programma’s om hun investeringen en groei te verhogen. Dit alles resulteerde vorige week in ‘Future21’, georganiseerd door Tech Tour. Het online evenement vond plaats van 24 tot 26 maart met 200 geselecteerde presenterende bedrijven en meer 1300 deelnemers. Op de laatste dag werden de winnaars van de Tech Tour Growth and Innovation Award gehuldigd, evenals 40 bedrijven die de titel van ‘beste presentator’ ontvingen na een reeks presentaties voor investeerders.

Power to Protein

Avecom werd 26 jaar geleden opgericht door emeritus professor Willy Verstraete als spin-out van de Universiteit Gent. Tegenwoordig zijn ze een zelfstandige en ervaren KMO actief in microbiële procesontwikkeling.

Prof. Willy Verstraete, Managing Director legt uit wat dit inhoudt: “De groeiende wereldbevolking en afname van de beschikbaarheid van land en water zal leiden tot steeds grotere eiwittekorten. Het gebruik van soja en vismeel en de productie van dierlijke eiwitten hangt samen met intensieve ontbossing, watervervuiling en overbevissing. Bovendien gaat meer dan 80% van de gebruikte stikstof verloren in het milieu. De voedingsindustrie, milieuactivisten en steeds meer bewuste consumenten vragen daarom om nieuwe, duurzame en betaalbare alternatieve eiwitten die niet concurreren met de menselijke voedselketen en die het dierenwelzijn verbeteren.”

 

Avecom ontwikkelt microbiële eiwitten afkomstig van groene energie. ‘Power to Protein’ is een disruptieve technologie voor het produceren van waardevolle eiwitten voor de menselijke voedingsindustrie. “We maken gebruik van eencellige micro-organismen of bacteriën die van nature waterstofgas en zuurstofgas verbruiken, beide afkomstig van groene stroom door middel van elektrolyse, en het broeikasgas kooldioxide om een biomassa te produceren die rijk is aan eiwitten en vitamine B12”, vervolgt Verstraete. “Door de biomassa verder te drogen ontstaat een poeder dat kan worden toegepast als voedselingrediënt. Het Power to Protein-proces gebruikt zijn extra hulpbronnen zoals stikstof zonder enig verlies voor het milieu, en is een netto verbruiker van koolstofdioxide.”

Duurzaam, maar ook economisch interessant

Het proces van Avecom is het meest duurzaam in termen van energie-, materiaal- en landgebruik. Hun fermentatie is vrij van pesticiden, hormonen of antibiotica. Maar ze behalen ook een groter economisch voordeel door de onafhankelijkheid van import. “Ons product is 100% ggo-vrij, bevat meer dan 70% proteïne, maar ook vitamine B12. De proceslijn is modulair opgebouwd en kan eenvoudig worden geïntegreerd in lokale voedselvoorzieningssystemen.”

De technologische ontwikkeling is in 2015 gestart op laboschaal, met financiële steun van KWR Water Research Institute. Momenteel is de speerpuntcluster Flanders Food betrokken bij de lopende piloottesten voor voedingstoepassingen.

Commerciële lancering in 2024

Avecom verwacht dat zijn product een basis ingrediënt zal worden voor voedings- en voedingsprofessionals, om te integreren in bestaande voedseltoepassingen of vegetarische alternatieven. “Vandaag produceert onze technologie 1 kg eiwit per dag en zijn we klaar voor verdere opschaling. Maar de technologie vereist autorisatie voor Novel Food voordat commercialisering in de EU kan beginnen. Daarom mikken we op 2024 voor de commerciële lancering.”

Het Gentse bedrijf werkt momenteel toe naar een verdere opschaling van de technologie, waarvoor de nodige industriële partners en investeerders worden aangetrokken.