Gentse brouwers pakken uit met eigenzinnige pils in blik

8d8d76b0-55a3-11e6-b600-03019dc164ad_web_scale_0_0607639_0_0607639__The Ministry of Belgian Beer, een bedrijfje uit Sint-Amandsberg, opgericht door de jeugdvrienden Koen Van Laere en Dimitri Messiaen (foto), brouwden in november 2014 bij de brouwerij Contreras uit Gavere voor het eerst hun eigen bier “13”, een nieuwe pils.

“We waren als bierliefhebbers op zoek naar een lichte pils die ook na het drinken van een trappist nog smaak heeft”, zegt Dimitri Messiaen. “In steden als Berlijn, Londen, Amsterdam en New York rijzen de microbrouwerijen als paddestoelen uit de grond. Dan zou je toch verwachten dat dit in een bierland bij uitstek als België ook het geval is. Maar dat valt eigenlijk een beetje tegen. Met ons nieuwe bier willen wij die lacune opvullen. In Gent waren ooit meer dan 200 brouwerijen. We waren dan ook van oordeel dat we niet langer moesten wachten met het lanceren van een nieuwe pils.”

Die kreeg de naam “13” mee om de eenvoudige reden dat de twee amateur-brouwers eerst twaalf andere brouwsels probeerden, vooraleer ze vonden dat de smaak helemaal naar hun zin was. Maar 13 is natuurlijk ook het zogenaamde ongeluksgetal, dat nochtans veel voetballers op het shirt willen dragen. De naam sluit dan ook perfect aan bij het tegendraadse profiel dat Mesiaen en Van Laere zich willen aanmeten.

“Het bier op basis van water, hop, gist en mout is niet loepzuiver en smaakt dus bitterder dan een gewone pils, maar toch noemen we het bewust een pils”, zegt Messiaen nog.

De brouwers zullen hun “13” niet in bakken verkopen maar in dozen. Ze werken ook samen met een aantal Gentse restaurants en cafés die het bier al op de kaart hebben. Sinds eind juli is het bier ook beschikbaar in blik. de tegendraadse Gentse brouwers willen namelijk bewijzen dat ook een kwalitatieve pils in blik goed kan smaken en dat de consumenten er rustig van kunnen genieten.