notre-dame

Gentse bouwgroep zet zinnen op heropbouw Notre-Dame

WONDELGEM – Het Gentse bouwbedrijf Denys heeft zijn zinnen gezet op de renovatie van de deels afgebrande Norte-Dame. Het bedrijf maakt gebruik van unieke beeldhouwrobots waarmee het stenen en beelden op maat kan maken. Via dochterbedrijf Denys France zijn ze reeds actief in Frankrijk, maar dan voor de aanleg van gasleidingen. Met de Notre-Dame willen ze nu ook hun eerste stappen zetten op de Franse renovatiemarkt. CEO Johan Van Wassenhove heeft zijn teams in Parijs intussen de opdracht gegeven een dossier voor te bereiden.

“Het is nog zeer vroeg, we zullen moeten zien hoe het evolueert,” zegt Van Wassenhove aan De Tijd, “maar volgens mij wordt het voor de Fransen moeilijk om in eigen land voldoende bouwcapaciteit te vinden. Door een paar grote infrastructuurwerken zitten de Franse bouwbedrijven namelijk al met goedgevulde orderboekjes. Misschien kunnen ze de hulp van de Belgen gebruiken om de kathedraal snel weer op te bouwen. Het biedt ons, als kleine garnaal, de kans om een stukje van de renovatie op ons te nemen.”

 

Indrukwekkend palmares

De groep Denys is gespecialiseerd in de renovatie van historisch erfgoed en kan alvast een indrukwekkende lijst renovatieopdrachten van historische gebouwen in de Benelux voorleggen. Zo namen ze in Gent het Graventseen, het stadhuis en de Sint-Pieterskerk onder handen. In Antwerpen renoveerden ze de Handelsbeurs en de Sint-Carolus Borromeuskerk nadat die in 2009 door een brand getroffen werd. In Brussel stak Denys de Bozar, de Muntschouwburg en de kerk van Laken in een nieuw jasje.

Het bedrijf mikt niet op de algemene aannemingswerken voor de Notre-Dame, maar wel op een niche, zoals het beeldhouwen van stenen op maat.

Authentiek of modern?

President Macron wil de kathedraal tegen 2024 in ere herstellen. Aan de hand van een architectuurwedstrijd zal de toekomst van de Notre-Dame bepaald worden. Afhankelijk of de kathedraal volledig in haar oorspronkelijke staat hersteld zal worden of een moderne toets meekrijgt, maakt Van Wassenhove kans een stukje van de werken te kunnen meepikken.

“De vraag is in hoeverre de Fransen ons zullen toelaten op hun markt. De Franse politiek heeft de neiging de eigen bedrijven af te schermen, waardoor het moeilijk is er voet aan de grond te krijgen”, besluit hij.

Foto rechtsonder: © AFP