legionella-1

Gentse bedrijven organiseren infosessie rond legionella en waterkwaliteit

WETTEREN – Water is onmisbaar in de voedingsindustrie. Daarbij is de waterkwaliteit en het waterbeheer van prioritair belang. Daarom organiseren Profex en AMNorman samen een infosessie over legionella, alternatieve waterbronnen en beheersing van micro-organismen in water. Geïnteresseerden kunnen gratis inschrijven.

Studie- en adviesbureau Profex en AMNorman, gespecialiseerd in certificatie en kwaliteitsadvies in voeding, hebben de handen in elkaar geslagen. Op donderdag 13 juni om 16u organiseren ze een infosessie voor bedrijven in de voedingsindustrie omtrent de recente legionella-uitbraak in Evergem en hoe ze zich hiervoor kunnen beschermen.

De infosessie vindt plaats in de kantoren van United Experts, Biezeweg 15a, Wetteren. Na de infosessie sluiten ze af met een hapje en een drankje tijdens de netwerkreceptie. De volgende drie thema’s komen aan bod.

Legionella en het beheersplan

Bent u als voedingsbedrijf verplicht om een legionellabeheersplan op te stellen? In deze infosessie, gegeven door Karen Demuynck, Consulent bij Profex, komt u te weten hoe u aan legionellapreventie kan doen, wat de wetgeving ons voorschotelt en hoe een beheersplan wordt opgesteld. Daarnaast ontdekt u ook de belangrijkste aanbevelingen en de mogelijke alternatieve beheersmaatregelen. Bescherm uw bedrijf tegen legionella.

Alternatieve waterbronnen: wat kan, mag en waar moet je voor opletten?

Het gebruik van een alternatieve waterbron (naast stadswater) zal voor veel bedrijven steeds belangrijker worden. In de voedingssector ligt uiteraard de hoofdzorg bij het gebruiken van water van hoge kwaliteit. Maar het benutten van een alternatieve bron heeft altijd impact op de volledige waterbalans en lozingsparameters van het bedrijf. In deze sessie informeert Lies Bamelis, Consulent bij Profex, u over de mogelijkheden, aandachtspunten en valkuilen bij het gebruik van alternatieve waterbronnen.

Microbiologische kwaliteit van water

Ten slotte biedt Joyce Buysse, Consulent bij AMNorman een antwoord op volgende vragen: Welke micro-organismen in water vereisen uw aandacht? Wat is de impact op de voedselveiligheid van uw producten? Wat zijn de risico’s van stilstaand water? Wat zijn de wettelijke vereisten? Welke micro-organismen worden er gerelateerd aan airco-installaties en verdampers van koelinstallaties? Hoe kunnen micro-organismen zoals Pseudomonas aeruginosa beheerst worden?