GENT – Patisserie Damme, bekend om zijn creatieve, fijne patisserie en chocolade, houdt het voor bekeken. Uitbater Piet Faveere zegt zijn bakkerij deze zomervakantie na dertig jaar voorgoed vaarwel. Tot die tijd blijft de Gentse zaak wel open voor zijn trouwe klanten.
Piet Faveere nam dertig jaar geleden Patisserie Damme over van Jef Damme. Hij wou zijn eigen stempel drukken op de recepten van de oude meester. Klassiekers als Gentse neuzen en pâte de fruits werden afgestoft en in een hedendaags jasje gestopt. Wel zag het team erop toe dat de kwaliteit van het huis steeds behouden werd. “Het ging meer om het moderniseren van technieken en de patisserie een niveau hoger brengen”, vertelt Piet.
Nog niet versleten, maar het is mooi geweest
“Er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan”, zegt Piet. “Twintig jaar geleden hebben we gezegd dat 2020 onze eindtermijn zou zijn. We hebben onze jaren gedaan. Een stuk van ons atelier werd intussen verkocht en onze kinderen hebben hun weg gevonden. We stoppen niet omdat we versleten zijn, eerder omdat alles schoon samenviel.”
De patissier heeft de wereld rondom hem zien veranderen. “Het gaat niet meer over vakmanschap maar over marketing en merken. Ook de stad is veranderd. Vroeger, toen de klanten hun kinderen naar school brachten, stopten ze en passant bij de bakker, de kruidenierszaak of de bank. Alles was in de stad te doen. Vandaag moeten ze drukke agenda’s, ellenlange files, en een gebrek aan parkeerplaatsen overbruggen.”
Positief afsluiten
De deuren van de patisseriezaak blijven nog geopend tot de zomervakantie. “We willen er nog even zijn voor onze klanten, voor we ons verhaal positief afsluiten. We hebben veel aan hen te danken: de jarenlange trouw, de dagelijkse babbels en de goedlachse knikjes. Ze waren er steeds om onze droom waar te maken: de beste patisserie in Gent maken.”
BRON: Het Laatste Nieuws – Jill Dhondt