Niet elk mes is in staat een desembrood te snijden. Als het staal niet hard genoeg is, maakt de korst van zo’n brood krassen op het lemmet. Of als het mes niet scherp genoeg is, wordt de textuur van het brood aangetast. Daarom speelt Mathieu Dierinck al een jaar met een idee om een eigen broodmes te ontwerpen.
Dat proces loopt, maar ondertussen ging hij in zee met de Japanse messenfabrikant Kai en de Gentse messenmeester Marc Cloet van Artikel Nr., de gespecialiseerde messenwinkel in de Keizer Karelstraat. In afwachting van dat unieke mes, verbinden Dierinck en Cloet hun naam en reputatie aan 70 exemplaren van een broodmes dat is bedacht door Tim Mälzer, een beetje de Duitse Sergio Herman.
“Ik wilde aanvankelijk een soort mes uit de tijd van Bruegel”, vertelt Mathieu. “Maar dat had geen tanden en kon geen desembrood snijden. Bovendien zijn dat soort messen erg lang en passen ze niet in de schuif bij de mensen thuis. Met deze Kai zijn we tot een zeer mooi compromis gekomen. Het merk is erg geliefd bij chefs. Dit model is perfect om (desem)brood te snijden en kost 98 euro, bewust minder dan 100 euro.”