Gent maakt reputatie als vegan-stad waar Sarah Claeys van Oh!Ma (links) kreeg de prijs voor beste fastfood. Greenway viel in de prijzen voor het beste festivalvoedsel. Foto: jid, Sarah De Gheselle

Gent maakt reputatie als vegan-stad waar: vier zaken verkozen tot beste van het land

Dat veganisten gemakkelijk hun gading vinden in Gent, werd nog maar eens bewezen op de uitreiking van de Belgian Vegan Awards. Vier Gentse zaken kwamen als winnaars uit de bus. Voor de beste catering, fastfood, festival food of ‘ambassadeur van het jaar’ moet je in de Arteveldestad zijn.

De Belgian Vegan Awards worden jaarlijks uitgereikt aan de meest inspirerende plantaardige initiatieven van het land. Restaurants, catering en kookboeken werden genomineerd in tien categorieën, en het oordeel van het publiek werd maandagavond bekendgemaakt in De Centrale in Gent.

Een aantal zaken mocht de eretitels in eigen stad ontvangen. Zo won Oh!Ma de award voor ‘beste festivaleten’. Het Gentse restaurant in de Gebroeders Vandeveldestraat serveert loaded fries en Vlaamse klassiekers in een veganistisch jasje. Denk maar aan bitterballen, stoverij en vol-au-vent.

Bij Oh!Ma staan onder meer ‘loaded fries’ op het menu. Foto: if

Ook Gewoon.anders maakt plantaardige varianten van Vlaamse klassiekers. De Gentse cateraar ging met de award voor ‘beste catering’ naar huis. Worstenbroodjes en lasagne maken met uitsluitend plantaardige producten, vormt voor hen geen probleem. Gewoon.anders levert zijn eten over heel België.

Kooktheater

Het beste plantaardige festivaleten wordt dan weer klaargemaakt door Greenway. De keten opende in 1998 haar eerste restaurant in de Nederkouter en staat bekend om haar plantaardige burgers. De burgers zijn te koop in supermarkten, maar dus ook op festivals. Met plantaardige alternatieven wil Greenway graag vleesliefhebbers over de streep trekken om toch eens vegan te eten.

Eveline Versluys van Vegamuze werd verkozen tot ‘Ambassador of the year’. Foto: fvv

De titel ‘Ambassador of the year’ gaat naar Eveline Versluys van Vegamuze. Tijdens de workshops in haar kooktheater in Gent draait alles rond groenten. Daarnaast voorziet Versluys ook in catering met Vegamuze en bracht ze al twee kookboeken over groenten uit.

Chef Pieter-Jan Lint van gastronomisch restaurant Amaranth in Merelbeke strandt twee keer op de tweede plek. Het restaurant grijpt net naast de award voor ‘best fine dining’, na Camionette in Antwerpen. In 2022 won het Merelbeekse restaurant al eens de prijs voor beste nieuwkomer.

Ook voor het beste vegan kookboek gaat Lint naar huis met de zilveren medaille. Hij schreef samen met Tony Le Duc Het gerecht plantaardig, maar moet Het vegan kookboek van Marieke Wyns laten voorgaan.

Sarah Claeys van Oh!Ma. Foto: jid