GENT – Gisteravond studeerden twaalf bartenders af van Learning for Life, een intensief opleidingsprogramma voor werkzoekenden in de horecasector. Het programma, een initiatief van Diageo in samenwerking met Horeca Forma en VDAB, is erop gericht de knelpuntvacature van bartender in te vullen. Gedurende tien weken werden de studenten opgeleid tot bartender en liepen ze stage in Gentse horecazaken.
De twaalf deelnemers volgden een doorgedreven opleidingsprogramma dat hen voorbereidde op een baan als bartender. Naast allerlei praktische vaardigheden bood de opleiding ook een bredere kijk op de hospitality sector. Zo was er vorming op het vlak van drankenkennis, klantbeleving, gastvrijheid en communicatie. De deelnemers ruilden na amper zes weken de leslokalen voor praktijkervaring. Gentse horecazaken zoals café Gomez, The Cobbler en Café Theatre, schaarden zich achter het project en boden de deelnemers een stageplaats.
Opleiden is het nieuwe rekruteren
An Martel van DIAGEO is tevreden over het resultaat van de opleiding: “Learning for Life is een onderdeel van al onze inspanningen om de hospitality sector in België te professionaliseren en tegelijk jonge mensen lange-termijnkansen te bieden. Het programma zorgde er wereldwijd al voor dat 70% van alle afgestudeerden een vaste job heeft.”
“Op de arbeidsmarkt van vandaag is opleiden op de werkvloer belangrijker dan ooit. Het is het nieuwe rekruteren geworden. In het Learning for Life-project heeft men dat goed begrepen”, vult Bram Van Braeckevelt, schepen van Werk Stad Gent, aan.
Vaardigheden lossen knelpunt op
Robin Vanderelst, directeur Horeca Forma Vlaanderen: “De vaardigheden die de deelnemers op korte tijd ontwikkelen, zorgen ervoor dat ze snel aansluiting vinden op de arbeidsmarkt. Uiteraard helpen we onze afgestudeerden bij het vinden van een baan. We zetten in op matching en begeleiden hen bij de start van hun loopbaan.”
“Om de vele knelpuntvacatures in te vullen moeten we nog meer mensen opleiden”, zegt ook Freddy Van Malderen, Directeur arbeidsmarktbeheer Oost-Vlaanderen VDAB. “Dit project combineert een vaktechnische opleiding met leren op de werkplek. Deze vorm van opleiden is volgens ons dé manier om toch nog geknipte medewerkers te vinden in tijden van krapte. Daarom zet VDAB mee zijn schouders onder dit project.”
Zij maakte het reeds waar
Maité Lasoie is oud-studente Learning for life en oprichtster van “The Perfect Serve”. “In 2018 stond ik hier en kijk wat voor een parcours ik intussen afgelegd heb”, zegt ze. “Learning for Life stopt niet na tien weken. Het is een ‘Opportunity for Life’.”
Lasoie eindigde recent met haar cocktailcreatie in de Belgische top tien van de gerenommeerde bartenderwedstrijd World Class en werd onlangs voorgesteld door Made in Oost-Vlaanderen als Starter van de week.