termont danieltoren

Gent centrum van brainstorming over concept ‘smart city’

Meer dan 700 jonge leiders en ondernemers namen in Gent deel aan het driedaagse event ‘Tomorrow Ghent’. Organisator JCI Gent Artevelde wilde met dit initiatief het ‘smart city’ gehalte van Gent in de verf zetten. De geëngageerde deelnemers kwamen uit alle hoeken van het land en zelfs ook uit Nederland, Denemarken, Zwitserland, Duitsland, Letland, Finland, Noorwegen en de USA naar Gent om hier trainingen te volgen zoals debatteren en timemanagement, of om de nieuwste inzichten te verwerven over Internet of Things, artificiële intelligentie en andere nieuwe ontwikkelingen zoals zelfrijdende auto’s, drones en beacons.

Gerenommeerde sprekers zoals stadsstrateeg Karl-Filip Coenegrachts of Peter De Pauw van Eandis werd het vuur aan de schenen gelegd door jonge ondernemers zoals Jeroen Lemaire van apps-ontwikkelaar In the Pocket en de start-ups van Bosaq, EnergyVision, SoundTalks en Urban Smart Farm. “De missie van JCI is het aanbieden van groeikansen die jonge mensen aanzetten tot het creëren van positieve veranderingen in de maatschappij” zegt nationaal voorzitter van JCI België Wouter Danckaert. “Daarom werken wij elk jaar rond een maatschappelijk relevant thema. Aangezien Stad Gent vorig jaar benoemd is tot ambassadeur voor de nieuwe duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals), beslisten we om te werken rond de slimme stad van de toekomst, vanwaar het thema ‘Tomorrow Ghent’.“

Bij het stichtende initiatief werden ook heel wat bedrijven met naam en faam betrokken, net als kleinere kmo’s. De deelnemers konden bijvoorbeeld een selectie van 20 slimme initiatieven ontdekken rond leven en werken en bewegen in de stad van de toekomst. Zoals bijvoorbeeld de Ginderella gin die gemaakt wordt met Gents onkruid door de Gentse broers Heyneman of de vrijwilligers van het Gentse Milieufront die gratis geveltuinen aanleggen in groot Gent met hun geveltuin brigade-project en zo streven naar een duurzame samenleving, met een focus op zuivere lucht en een koelere straat.

Volgens de Gentse burgemeester Daniël Termont wil zijn stad zich profileren als smart city, maar dan wel meet een eigen invalshoek. “Smart city wilt niet zeggen ‘slimme stad’”, benadrukte Daniël Termont. “Het houdt in dat je de inwoners betrekt in alles wat je doet. De technologie die daarvoor gebruikt wordt is een middel, maar geen doel op zich.”

Lees ook

  • BV
    20/12/2024
    Marivan
    Harelbeke
  • BV
    20/12/2024
    Magic Invest
    Meise
  • CommV
    20/12/2024
    Eti’ad
    Sint-gillis (bij-brussel)