GenderGender Inneke Broeckx van Re-Love toont enkele spulletjes voor gender-diverse personen die de webshop GenderGender nu via een gehuurd rek voor het eerst fysiek verkoopt in de provincie Antwerpen. Foto: Hans Otten

GenderGender heeft nu ook een fysiek verkooppunt buiten Oost-Vlaanderen

SINT-LIEVENS-HOUTEM - De Oost-Vlaamse Norah De Groote heeft met GenderGender al twee jaar een praktijk met webshop met onder meer onderkledij en hulpmiddelen voor transgender personen. Bij de rekkenwinkel Re-Love in Geel opende zij een eerste fysieke verkooppunt in de provincie Antwerpen.

Een praktijk en webshop die zich specifiek richt op gender diverse personen lijkt sowieso een heel beperkt nichepubliek aan te spreken. “Dat is waar. Slechts één op duizend mensen is een trans persoon die medische stappen zet. Maar als je kijkt naar het aantal mensen dat behoefte heeft aan specifieke kledij of hulpmiddelen stijgt dat aantal al naar één op tweehonderd of zo. Ik startte ruim twee jaar geleden met de praktijk en webshop GenderGender. Maar omdat die zo uniek is, komen onze klanten niet alleen uit heel België, maar ook uit Nederland en Duitsland”, zegt de Oost-Vlaamse gendercoach Norah De Groote van GenderGender.

Een probleem dat de online klanten van GenderGender net als bij eender welke andere webshop met kledij ondervinden, is dat ze veel stukken uiteindelijk moeten terugsturen omdat ze niet in de juiste maat zijn. Wie dat wenst, kan wel op afspraak in de praktijk van GenderGender in Sint-Lievens-Houtem terecht om te passen. “Daarom zochten we al langer naar bijkomende plekken waar we een fysiek verkooppunt konden openen. We keken vooral in de regio Antwerpen-Limburg, omdat wij voor die klanten veel moeilijker bereikbaar zijn. Superbelangrijk is dat het een plek zou zijn waar transgender en gender diverse personen zich veilig voelen. Via internet kwamen we bij Inneke Broeckx van Re-Love in Geel terecht. Na een persoonlijk gesprek merkten we dat we daar volledig op onze plaats zitten.”

GenderGender heeft van twee merken ondergoed (Trans-Missie en TransUndeez) van elk model één exemplaar in iedere maat ophangen. Foto: Hans Otten

Nog beperkt aanbod

Inneke Broeckx opende Re-Love eind 2018 naar Deens concept: mensen kunnen er een rek huren om hun eigen tweedehandsspulletjes te verkopen. Goed vier jaar later loopt de zaak nog altijd als een trein en zijn de 135 beschikbare rekken nagenoeg continu verhuurd. “Eigenlijk zijn we heel opgetogen dat Norah nu voor drie maanden een rek huurt en we daarmee het eerste fysieke verkooppunt van GenderGender in Antwerpen zijn”, zegt Inneke Broeckx. “Het aanbod is nog heel beperkt tot wat Pride-spulletjes, vlaggen en specifiek corrigerend of accentuerend ondergoed voor gender diverse personen. De bedoeling is alles continu te evalueren en het aanbod aan te passen. Het rek is nog maar één week gevuld en de belangstelling ervoor heeft ons al aangenaam verrast. Ik bedoel, als er twee transgender personen op één dag passeren, is dat toch best veel?”

De zaakvoerster draagt nadrukkelijk een inclusieve visie uit. Zo zijn verschillende medewerkers bewust mensen met een psychische en maatschappelijke kwetsbaarheid. “Welke achtergrond, geloof, taal, huidskleur of geslacht ook, iedereen is hier welkom. De transgender gemeenschap mag zich dan helemaal buiten mijn eigen leefwereld bevinden, ze hebben voor mij net zo goed hun plaatsje in onze samenleving.”

Onopvallend

“Het rek van GenderGender valt niet op tussen de andere rekken en dat hoort zo. Het voordeel is dat transgender mensen het ondergoed hier kunnen passen. Zelfs als ze zich wat ongemakkelijk voelen om naar het pashokje te gaan, mogen ze van mij nog altijd gebruik maken van onze afgesloten personeelskeuken. Ik probeer ook altijd een gesprek met hen aan te gaan om hen beter te leren kennen.”

Norah De Groote verklapt dat het eigenlijk na één week al vaststaat dat ze de aanwezigheid bij Re-Love tot de herfst wil verlengen.