Op maandag 27 april 2015 mocht de haven van Gent Vlaams minister-president en minister van Buitenlands Beleid en Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois verwelkomen. Eerst werd het toekomstige Havenhuis op de Graslei bezocht waarvoor het Havenbedrijf Gent van de Vlaamse Regering 1,8 miljoen euro subsidies ontvangt. Vervolgens maakte Bourgeois tijdens een rondvaart kennis met de haven.
Eind 2011 kocht het Havenbedrijf Gent dit pand aan de Graslei in hartje Gent – letterlijk de roots van de haven – om het te restaureren en in te richten als Havenhuis. Na de restauratie kunnen er in de kelder havengebonden evenementen plaatsvinden. Op de eerste en de tweede verdieping komen bureau- en vergaderruimtes om onder meer binnen- en buitenlandse klanten, investeerders, ministers en ambassadeurs te ontvangen. De zolder, met een prachtig dakgebinte, zal dienen als kleine seminarieruimte. Op het gelijkvloers komt een expositieruimte waar Gentenaars en toeristen kunnen binnenlopen om door middel van beeld en geluid met de haven kennis te maken. Het Havenhuis zorgt zo voor extra promotie voor de haven, middenin de stad.
De hele restauratieperiode neemt twee en een half jaar in beslag. In juni start het verplichte archeologische onderzoek. De opgravingswerken, om naar sporen uit het verre verleden te zoeken, zijn afgerond voor de bouwvakantie. Na de zomervakantie start de eigenlijke restauratie. Het Havenbedrijf voorziet de opening van het Havenhuis en de expo voor het publiek in het voorjaar van 2018.
Het Havenbedrijf heeft het pand aangekocht voor 1,85 miljoen euro. De totale kostprijs van het archeologisch onderzoek, van de volledige restauratie, de inrichting van de ontvangst- en vergaderruimtes en van de inrichting van de expositieruimtes wordt geraamd op bijna 4 miljoen euro. De Vlaamse Regering zal hiervan ongeveer 1,8 miljoen bijdragen onder de vorm van restauratiepremies.
De minister-president, tevens bevoegd voor Buitenlands Beleid, trok vervolgens naar de Gentse haven voor een rondvaart met het havenjacht ‘Jacob Van Artevelde’.
Onder de vlag van Flanders Investment and Trade en met handelsmissies leggen zowel de minister-president als het Havenbedrijf wereldwijd contacten met (potentiële) investeerders. De haven van Gent telt dan ook heel wat bedrijven die niet enkel in Vlaanderen en België actief zijn maar eveneens in Europa en in de hele wereld zoals de staalgigant ArcelorMittal, de assemblagefabriek van Volvo Car (Geely), de papierfabriek Stora Enso, de assemblagefabriek van Volvo Trucks, het distributieplatform van Honda voor Noord-Afrika, Europa en het Midden-Oosten, de fruitsapterminal van Citrosuco en Louis Dreyfus Commodities, de bulkstouwer SEA-invest, de graanopslag van Euro-Silo, de biocluster met Bio Base Europe.
Mathias De Clercq (voorzitter Havenbedrijf Gent) en Daan Schalck (CEO Havenbedrijf Gent) gaven toelichting over onder meer de Gentse haven in het licht van de internationale handel en de belangrijkste handelspartners. Ook de strategie van het Havenbedrijf om de haven verder te laten ontwikkelen kwam aan bod.
Geert Bourgeois kreeg bovendien nog het gezelschap van de volgende bedrijfsleiders: Guy Bontinck (Directeur Human Resources ArcelorMittal en Voka/Vegho), Chris De Hollander (Managing Director Stora Enso en voorzitter Voka/Vegho) en Matthieu Jehl (CEO ArcelorMittal).