Geert Matthijs (48) en Annick D’Hulst (51) gingen negen jaar geleden met hun beenhouwerij van start in de Brugstraat in het centrum van Geraardsbergen. “Het is de eerste keer dat we deelnemen aan de vakwedstrijd, we wilden zo onze zaak in de kijker zetten.”
Dat is meer dan gelukt, want het koppel haalde in Nederland in het concours van de Confrérie des Chevaliers du Goute-andouille de Jargeau liefst zestien gouden medailles.
“Er werden 750 charcuteriewaren beoordeeld. Die werden bereid door de toppers uit de charcuteriewereld.” Ondanks die forse concurrentie gingen de Geraardsbergse slagers met een pak prijzen lopen.
Subliem product
Er waren niet alleen de gouden medailles want Geert en Annick behaalden nog de ereprijs voor de fraaiste versieringen, een diploma ‘sublieme producten’ voor hun gekookte hesp én ze werden nationaal kampioen met hun beenham. Verder was er nog een onderscheiding voor hun gerookte vleeswaren.
“We zijn heel erg blij met deze erkenning voor onze slagerij, we werken ambachtelijk en natuurlijk en onze klanten vinden dat heel belangrijk”, zegt Geert. “We halen het vlees rechtstreeks bij de boer en verwerken het dan zelf. Dat eigen werk, dat is ons merk.”
Edelschimmel
“We zijn trots op onze hespen, gerookte vleeswaren en salades en die zijn allemaal zelf gemaakt”, aldus nog de slager. Het koppel maakt ook minder klassieke charcuteriebereidingen. “We verwerken bijvoorbeeld het vlees van het brasvar-varken, een authentiek ras dat op een diervriendelijke manier wordt gekweekt.”
Slager Geert pakt ook graag uit met een salami, gewikkeld in een jasje van edelschimmel. “Een product dat heel wat stielkennis vergt”, luidt het. Hij en Annick voelen geen concurrentie van de slagerijen van de grootwarenhuizen. “Wat wij maken, dat vind je nergens anders. Wij maken het verschil met onze ambachtelijke aanpak en onze stielkennis.”