LOCHRISTI – Gisteren maakte Michelin bekend dat restaurant d’Oude Pastorie in Lochristi na vijf jaar zijn ster verliest. Toch had chef Jan Audenaert ook reden tot feesten. Hij maakte namelijk het lekkerste en origineelste gerecht klaar met wijting, de Vis van het Jaar 2019, op de Nationale Horecawedstrijd op 18 november in de demonstratiekeuken van Horeca Expo in Gent. Geen ster meer dus voor Audenaert, maar wel de titel Viskok van het Jaar 2020.
Al voor de 31ste keer organiseert VLAM een receptenwedstrijd rond de Vis van het Jaar voor professionals. Professionele koks stuurden een recept in, dat werd beoordeeld door een leesjury. De vijf beste recepten werden geselecteerd voor de finale, die traditiegetrouw plaatsvond op Horeca Expo in Gent. De laureaten zetten er hun beste beentje voor en maakten hun recept met wijting.
De vakjury, samengesteld uit vertegenwoordigers van de belangrijkste restaurateursverenigingen en voorgezeten door NorthSeaChef Filip Claeys, beoordeelde de techniek in de keuken, de bereiding, smaak en presentatie.
De vijf laureaten die het in de finale tegen elkaar opnamen waren:
- Jan Audenaert, d’Oude Pastorie in Lochristi
- Nick Coppens, Chef Terroir in Gavere
- Louis Vermassen, Mbistro NWPT in Nieuwpoort
- Martijn Gelaude, Maste in Gent
- Jeffrey Vermassen, Sir Kwinten in Lennik
De winnaar van de wedstrijd, Jan Audenaert, ging naar huis met de ‘Viskok van het Jaar’-trofee en -diploma, een cheque ter waarde van € 750, een waardebon van € 250 te besteden bij ISPC aangeboden door Horeca Expo, en een dinerkaart voor twee personen bij Restaurant Hof van Cleve in Kruishoutem.