Calcutta-Annabel Themabeeld. Foto: Koen Suyk

Geen doorstart voor oudste weverij van België, 80 personeelsleden op straat

Er komt dan toch geen doorstart voor de Oost-Vlaamse textielgroep Calcutta-Annabel. "Er is geen overnemer gevonden", zegt CEO Christoph Vermeersch woensdag. Alle zowat tachtig personeelsleden komen daardoor zo goed als zeker op straat te staan.

Lees ook: Oudste weverij van België legt boeken neer, 80-tal mensen dreigen job te verliezen

Calcutta ontstond al in 1848 in Sleidinge en was daarmee de oudste weverij van het land. Sinds 2019 was het bedrijf in handen van Vermeersch die met vers kapitaal inzette op overnames en onder andere concurrent Annabel inlijfde in 2022. Daarna centraliseerde Calcutta bijna alle productie op de Annabel-site in Mariakerke bij Gent. Daar stonden een honderdtal getouwen en verschillende afwerkingslijnen, en was een tachtigtal personeelsleden aan het werk.

Midden juni raakte bekend dat Calcutta-Annabel de boeken neerlegde na volgens Vermeersch een plotse en dramatische terugval van de bestellingen. Een curator wikkelt het faillissement momenteel af.

Volgens Vermeersch was er een "geïnteresseerde partner" voor een doorstart met Calcutta-Annabel, maar uiteindelijk draaiden de onderhandelingen op niks uit, zo bevestigt hij woensdag. "Nu er geen doorstart ter plaatse is, zal het personeel jammer genoeg ander werk moeten zoeken."

Lees ook: Maar liefst 43 faillissementen in Oost-Vlaanderen in een week tijd

Naast de algemene malaise in de sector zou volgens de CEO ook de verkoop van de site in Mariakerke een rol hebben gespeeld bij het mislukken van een doorstart. "Vrij snel na het faillissement heeft de eigenaar de site van 5 hectare te koop gezet, en dat heeft potentiële overnemers afgeschrikt. Die gebouwen zijn niet evident om aan te kopen, het gaat over grote bedragen", aldus Vermeersch.

Dat terwijl een doorstart alleen kans op slagen had op dezelfde locatie. "Dat was echt noodzakelijk voor de continuïteit. Als je getouwen moet gaan verplaatsen, duurt het zes maanden voor ze weer goed afgesteld zijn", zegt de CEO. "Een gebrek aan concrete zekerheid, geeft de doorslag in het dossier."

Het gros van de omzet van Calcutta-Annabel kwam van de productie van meubelstoffen. Voor een aantal kleinere onderdelen, zoals rolgordijnen en tapijten, zouden er wel nog gegadigden zijn.

Goede cijfers

Vermeersch heeft het over "een ongelukkige samenval van verschillende factoren" die geleid heeft tot de teloorgang van Calcutta-Annabel, van een correctie na de hausse tijdens de coronapandemie, over de energiecrisis tot de slabakkende vastgoedsector (met ook minder vraag naar interieurtextiel). "Tot het einde van het eerste kwartaal zaten de cijfers eigenlijk goed, met een goede omzet en marges, terwijl de kosten onder controle waren", zegt hij. Daarna is de omzet "in één keer met 60 tot 70 procent gezakt".

"De ganse sector is plots stilgevallen", aldus de CEO. "Je ziet nu ook dat veel meubelfabrikanten zitten met werkloosheid en dat veel interieurzaken over de kop gaan. Je ziet voortdurend meldingen van faillissementen en herstructureringen."