Op maandag 28 november wordt voor de nieuwbouw die bouwmaterialenleverancier Gedimat De Groote en houtgroothandel Houtboerke samen betrekken in Langerbrugge, het eerste energieprestatiecontract voor nieuwbouw ondertekend. Deze primeur zou ervoor moeten helpen zorgen dat kleine en middelgrote ondernemingen er zich bewuster van worden dat ook zij belangrijke energiebesparingsprojecten kunnen uitvoeren die hen kunnen helpen om de energiefactuur minder zwaar te doen uitvallen. Dankzij energieprestatiecontracten (EPC’s) wordt het immers gemakkelijker om energiebesparingen door te voeren.
“Ondernemers worden zich wel beter bewust van het belang van de energiekost”, zegt Peter Geirnaert van Gedimat, “maar zetten nog te weinig de stap naar echte energiebesparingsprojecten, hetzij omdat ze te zeer bezig zijn met hun dagelijkse bezigheden, hetzij omdat ze onvoldoende technische kennis hebben of niet over gespecialiseerd personeel beschikken.”
De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Oost-Vlaanderen startte daarom met het project “ESCO voor Oost-Vlaanderen” dat de kleine en middelgrote ondernemingen samenbrengt met een energiedienstenbedrijf (energy service company) dat de opmaak en implementatie van EPC’s faciliteert. In de praktijk betekent dit dat een facilitator de kmo vanaf het begin en gedurende de implementatiefase ondersteunt en begeleidt.
Zo werden eeds een beperkt aantal EPC’s bij kmo’s uitgevoerd, waarbij het steeds om bestaande gebouwen en installaties ging. Nu hebben de bedrijven Gedimat De Groote en Houtboerke echter samen een nieuwbouwproject uitgewerkt dat tot de verbeelding spreekt. Het gebouw heeft een zeer lage energiebehoefte voor verwarming dankzij de goede compactheid en doorgedreven isolatie. Enkel de burelen en ateliers, samen goed voor 5.000m² van het 11.000m² grote gebouw, worden verwarmd. De netto-energiebehoefte voor verwarming ligt nog heel wat lager dan de BEN-eisen voor woningen die vanaf 2021 van kracht zullen zijn.
Een EPC verschilt fundamenteel van een klassiek contract voor werken of diensten, omdat het aan de klant een contractuele garantie geeft over het energieverbruik, de ‘prestatiegarantie’. Het is specialistenwerk en wordt opgemaakt door een ESCO (energy service company). Energiediensten vormen de corebusiness van een ESCO. Een EPC heeft normaal een looptijd tussen vijf en twintig jaar. Onderhoud en herstellingen maken eveneens deel uit van zo’n contract.