De innovatie en de disruptie zijn niet meer te stoppen. Wie tien jaar geleden had vorospeld dat we op dit moment al heel ver zijn met zelfrijdende auto’s, was wellicht in een dwangbuis afgevoerd. Daarom zou het van veel arrogantie getuigen een nieuwe ontwikkeling, namelijk die van robotmieren, weg te lachten. Die robotmieren zouden er immers wel eens kunnen voor zorgen dat binnen afzienbare tijd niemend het nog heeft over delokalisatie naar lageloonlanden aangezien deze intelligentie mieren in de productiehallen de arbeiders zouden kunnen vervangen.
De Duitse robotmaker Festo, met een belgische vestiging in Schaarbeek, kondigde vorige week immers aan dat hij niet alleen realistische robotvlinders heeft gemaakt, maar ook robotmieren die in staat zouden moeten zijn om in de maakindustrie de rol van de arbeiders over te nemen.
Eerder maakte Festo ook al robotkangoeroes die tijdens het springen energie opwekken en realistische robotvogels. Nu heeft Festo robotmieren – Bionicants – ontwikkeld, die zich ook natuurgetrouw gedragen. De mieren zijn 13,5 centimeter lang en hebben een elektrisch circuit over hun hele lichaam lopen. Dat circuit wordt tijdens het maken van de robotmieren al in de mier ‘gebakken’, waardoor een kleiner, lichter en dus zuiniger ontwerp mogelijk is.
Net als echte mieren werken de Bionicants van Festo samen onder een overkoepelende hiërarchie. Dankzij een algoritme opereren de robotmieren autonoom, maar werken ze wel steeds samen aan een overkoepelend doel. De robotvlinders en mieren worden vooralsnog niet verder geproduceerd, maar zijn door Festo gemaakt als onderzoeksproject. De robotmaker ontwikkelt vooral robots voor in fabrieken en distributiecentra.
Die systemen hebben volgens Festo profijt van dergelijke nieuwe ontwikkelingen. Festo ziet zijn robotmieren als blik in de toekomst, wanneer allerlei systemen op een slimme manier autonoom kunnen samenwerken aan één project.
De robotvlinders laten op hun beurt zien hoe klein en licht functionele robots gemaakt kunnen worden. Zo is volgens Festo in de toekomst minder materiaal en energie nodig om robots te maken en aan te sturen