Fruitbedrijf Cocquyt uit Meigem bewijst dat ook familiebedrijven in een traditionele sector de vruchten kunnen plukken van doordachte innovatie. Een leuke bijkomstigheid voor het bedrijf dat dagverse appelen, peren en kersen uit eigen kweek aanbiedt, is dat het nu het decor vormt van een heuse kortfilm.
Het bedrijf onstond in de jaren twintig van de vorige eeuw toen Jules Cocquyt in Meigem een gemengd boerenbedrijf uit de grond stampte. Kleinzoon Marc Cocquyt legde zich vanaf de jaren tachtig volledig toe op fruitteelt met zowat 30 hectare laagstamboomgaarden van appels en peren. In 1989 was Marc Cocquyt een van de pioniers die overstapte van de klassieke fruitteelt naar de geïntegreerde fruitteeltmethode, waarbij de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen verminderd worden en een aantal principes uit de biologische fruitteelt geïntegreerd worden zonder toe te geven aan kwaliteitsverlies.
In 2006 werd het fruitbedrijf Marc Cocquyt omgevormd tot een landbouwvennootschap en stapten ook zoon Jonas en zijn vrouw Sofie in het bedrijf. Innovatie blijft het ordewoord bij het bedrijf. Zo werden de jongste jaren de kersenaanplantingen uitgebreid en beschermd. , Ook de appel- en perenplantages werden verder uitgebreid met nieuwe rassen.
Ook de afzet van vers hoevefruit werd verhoogd door uitbreiding van het assortiment in de hoevewinkel, door de verkoop van dagverse kersen in een kersenkraampje op lokale weekmarkten en recent door het aanbieden van verse fruitpakketten voor bedrijven, zelfstandige ondernemingen en vrije beroepen.
Vorige week kwam het bedrijf ook in het nieuws omdat een twintigkoppige filmploeg op het fruitbedrijf is neergestreken om opnames te maken tussen de peremboomgaarden. Dat komt omdat de regisseur van film, Charles Bockart, vorig jaar een vakantiejob deed bij fruitbedrijf Cocquyt.In volle perencrisis als gevolg van de Russische boycot kreeg Bockart het idee voor een verhaal en een scenario. Fruitbedrijf Cocquyt verwelkomde de jobstudent van vorig jaar graag.