Op dinsdag 28 april vond de jaarlijkse editie van Tech Boost plaats in Gent. Het basisprincipe van TechBoost! is “Boost uw technische kennis door een les van een topexpert over een actueel relevant thema”. Het is een interessante gelegenheid om veel bij te leren van een expert en nadien de les van anderhalf uur door te spoelen tijdens een mooie netwerkreceptie met sandwiches, hapjes, cava en streekbieren!
TechBoost! wordt één maal per jaar georganiseerd en wordt aanzien als de technische hoogmis voor alle ingenieurs die afgestudeerd zijn aan de Universiteit Gent.Het event biedt de kans om collega’s ingenieurs te ontmoeten, alsook professoren en onderzoekers van de vakgroepen, om nieuwe contacten te leggen en om bestaande contacten te versterken.
Professor Roel Baets, UGent en Imec, internationaal gerenommeerd onderzoeker, gaf een les van anderhalf uur over fotonica, nanofotonica en biofotonica. Het thema past mooi in het kader van het recente en succesvolle lichtfestival in Gent. Bovendien is het event gekaderd in het Unesco “Year of the Light 2015” (http://www.light2015.org).
De les startte met een kort overzicht van hoe in de laatste 20 jaar de fotonica als een rollercoaster in ons leven van elke dag gekomen is. “Maar de echte revolutie ligt nog voor ons en bevindt zich op het kruispunt van fotonica, nanowetenschap en life science”, benadrukt Roel Baets.
Na een uiteenzetting rond de theoretische basisbegrippen rond interactie van licht met materie in kleine structuren, lichtte Roel Baets toe hoe we dergelijke kleine structuren kunnen fabriceren, vaak in de vorm van een chip, en hoe we daarbij kunnen gebruik maken van de technologieën die de micro-elektronica in de afgelopen 50 jaar ontwikkeld heeft.Vervolgens besprak de professor uitgebreid de toepassingsmogelijkheden van dergelijke optische chips en ging hij in detail in op vragen zoals : “Waarom kunnen het huidige internet en de datacenters niet meer zonder optische technologieën?”, “Hoe werken LED-lampen en waarom kunnen we er zoveel energie mee besparen?”, “Hoe werken de technieken voor de zeer gevoelige detectie van allerlei vloeistoffen en gassen?” en “Waarom zijn de optische technieken voor monitoring van mechanische vervorming in kritische constructies zo accuraat?”.
In België is Luceda Photonics uit Dendermonde, onder leiding van Erwin De Baetselier, een pionier in het ontwerp van fotonische chips. Het bedrijf ontwikkelde software om optische chips te ontwerpen. Chips die gebruik maken van lichtsignalen houden de belofte in van nog meer snelheid en rekenkracht.