Fluvius en Elia kunnen niet meer alle bedrijven bedienen die een elektriciteitsaansluiting willen Foto: ANP / Peter Hilz

Fluvius en Elia kunnen niet meer alle bedrijven bedienen die een elektriciteitsaansluiting willen

Bedrijven op locaties waar het net stilaan vol zit, zullen een zware bedrijfsaansluiting niet altijd kunnen gebruiken. Voor gezinnen verandert er niets.

Twintig bedrijven die bij Fluvius een aanvraag hebben ingediend om op het elektriciteitsnet te worden aangesloten, kunnen niet bediend worden omdat het net overbelast is. Bij Elia (beheerder van het hoogspanningsnet) zijn dat er vijftien. Momenteel zijn er capaciteitsproblemen op 16 van de 235 Vlaamse transformatorstations, die het hoogspanningsnet met het distributienet verbinden. Vooral in West-Vlaanderen is dat het geval.

De oorzaak ligt bij de energietransitie, die sneller gaat dan beide beheerders de capaciteit van hun netten kunnen optrekken. Bedrijven schakelen over van gas op elektriciteit voor de productie van stoom of warm water en plaatsen grote aantallen laadpalen op hun terrein.

Vijf maatregelen

Door die snelle groei van de vraag kunnen Fluvius en Elia niet alle bedrijven bedienen die een aansluiting vragen. Voorlopig zijn de aantallen nog beperkt, “maar als we niets ondernemen, kan het aantal hoogspanningslijnen en transformatorstations waar congestie optreedt snel stijgen”, klinkt het bij Elia en Fluvius. En dat ondanks alle inspanningen die al gebeuren. Fluvius heeft voor 11 miljard euro investeringen gepland tegen 2033. Elia investeert in de periode 2020-2030 4,8 miljard euro in Vlaanderen.

Ze nemen daarom vijf maatregelen om de toegang tot het elektriciteitsnet voor nieuwe bedrijven flexibel te maken. Het vermogen dat ze kunnen afnemen, kan in afwachting van een definitieve netversterking beperkt worden. Daarnaast wordt gekeken of transformatorstations geen zwaardere last aankunnen en of die last niet beter gespreid kan worden.

Werkgeversorganisatie Voka vraagt andere financieringspistes te onderzoeken om de kostprijs van investeringen in het net beter te spreiden. Die wegen nu al zwaar door in de elektriciteitsfactuur, wat de concurrentiekracht van bedrijven onder druk zet.