Flanders DC en Vlerick lanceren nieuw samenwerkingsinstrument

00000000000000000000000000bartdevIn een economie die haar groei steeds meer uit inspiratie en creativiteit moet halen volstaat het voor bedrijven vaak niet om binnen de muren van het bedrijf of zelfs de sector te blijven kijken. Daarom onderzocht Vlerick Business School in opdracht van Flanders DC de succesfactoren van innovatie over de sectorgrenzen heen. De studie werd in december 2015 afgerond en voor bedrijfsleiders en managers vertaald naar een handig online instrument waar ze meteen aan de slag kunnen. Het is terug te vinden op http://www.innovatiefsamenwerken.be.

Want hoewel Vlaanderen ideaal gelegen is om ten volle van het potentieel van de inspiratiegedreven economie te kunnen genieten, moeten we de kunde om te innoveren op basis van intersectorale samenwerking drastisch verbeteren.

Door het bouwen van een laagdrempelig instrument waar ondernemers mee aan de slag kunnen, wil Flanders DC deze vorm van innovatie bij ondernemers en managers stimuleren. Voor bedrijven en organisaties moet dit leiden tot meer en meer effectieve samenwerkingsprojecten.

Wie succesvol wil innoveren over sectorgrenzen heen moet twee ontwikkelingsfasen door. Tijdens een eerste inspiratiefase wordt gezocht naar een visie voor de toekomst. Tijdens de tweede innovatiefase wordt gewerkt aan de uitvoering van het innovatietraject.

De inspiratiefase legt de basis voor de eigenlijke innovatie. De doelstelling is om via een vierstappenplan tot een voldragen visie op de toekomstige innovatie te komen. Tijdens deze fase focust het samenwerken en wederzijds inspireren op het ontwikkelen van een gemeenschappelijke visie.

Ook de innovatiefase bestaat uitvier stappen. Het gaat in eerste instantie om het zoeken naar een afgebakende uitdaging. Daarna volgt de zoektocht naar de juiste uitvoeringspartners. Daarna worden in een open innovatieomgeving kennis en ideeën uitgewisseld. Tenslotte volgt de eigenlijke uitwerking.

“Veel belangrijker dan deze stappen is het managen van dit proces. Het is belangrijk dat op elk moment van het innovatieproces duidelijkheid is over de focus van het project, of de juiste partners aan boord zijn en of het project de juiste energie heeft van deze partners” vertelt Bart Devoldere (foto) die voor Vlerick het onderzoek uitvoerde.

Wie aan de slag wil met een kruisbestuivingsproject vindt in het online instrument een inspiratiebron en een handige referentietool. “Dankzij de innovatie-workout die doorheen het instrument wordt gebruikt, heb je ook een leidraad om op de werkvloer aan de slag te gaan”, vertelt Peter Bertels die bij Flanders DC de ontwikkeling van het instrument opvolgde.

Later dit jaar wordt de tool ook internationaal voorgesteld tijdens een masterclass in de marge van het Born in Antwerp project.

Lees ook

  • BV
    13/01/2025
    Dhollander Depagas
    Brugge
  • CommV
    13/01/2025
    Zara Gelders Psychologie
    Genk
  • BV
    13/01/2025
    Lbrr Concept
    Zaventem